30 Ocak 2018 Salı

RUHUNDAN UZAKLAŞILAN CUMA NAMAZI

Efendimiz (sav) buyurmuştur:"Müminim dediği halde birbiri ardınca üç cuma namazına gitmeyen münafıktır".Acaba niçin böyle buyurulmuştur?Bu kadar ağır bir sonucun elbette büyük hikmeti olsa gerektir.
Bir defa cuma namazı öyle bir namazdır ki ; bir defa :İslam olmayanlara karşı büyük bir kudretin, şuurlu bir imanın, izanlı bir varlığın, dini hislerle kalbi çarpan bir kitlenin varlığına işarettir.
Cuma namazını emir veya reis, yani milletin başı olan zat kıldırır, hutbeyi de kendisi okur, yahut yerine tayin ettiği şahıs okur.
Emir ve reisin hutbeyi kendi okuması:Bir hafta zarfında memleketi nasıl idare ettiğine dair millete hesap vermesidir.Bundan sonra da :İslamın gününe gün; mukadderatının ne olacağını, teali ve terakki yollarının neler olduğunu düşmanlarının ne vaziyette olduğunu , buna karşı yapılacak hazırlıkların neler olacağına dair  konuları belirtir.
Bu şekilde devlet idarecisi askeri ve halkını toptan ilgilendiren bir namaz olduğudur.
Bugün kü cuma namazları :Diyanet teşkilatının gelir elde etme günü ve namazı olarak telakki ederek minber ve kürsinin manevi makamlarını dünya metaı cemi için araç olarak kullanıldığı yere dönüştürülmüştür.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder