23 Ocak 2018 Salı

İMAN AĞACININ TEVHİD YEMİŞLERİ:AHDEVEFA/FAZİLET/KEREM VEMÜRÜVVET

Bu üç meyve şu hadisede en güzel şekilde anlatılmıştır:
Hz.Ömer (r.a) mühim bir mesele için eshabı topladığı bir ortama iki kişinin bir genç delikanlıyı muhafazaları altında huzura getirdiklerini görür.İki kişi:
"Ya Emirel müminin, biz filan kabiledeniz.Bizim babamız kabileler arasında kerem ve insani seciyyesiyle şeref kazanmış bir pirdir.Bu gün kendi bahçesinde meyve toplarken bu genç delikanlı babamızı öldürdü,biz de Allah namına ihkak-ı hak istiyoruz"
Hz.Ömer gence dönerek:"Davacıların şikayetini dinledin, ne diyeceksin?" deyince genç gayet temkinli bir vaziyette:"Ya Emirel Mü'minin! dedikleri doğrudur " diye cevap verdi.Gencin bu edası herkesi şaşırttı.Genç şu cümleyi de ilave etti "Eğer müsade edilirse meseleyi bir de ben izah edeyim"diyerek hadiseyi anlatmaya başladı:"Efendim ben çölde yaşayan bir insanım.Seyahata çıktım.Altımda gayet güzel,şeceresi çok temiz, yürüyüşü herkesi meftun eden bir atım vardı.Şöyle niyet ettim :Şehre girdiğim vakit hangi yolu takip ederse o yolu takip edeyim dedim.Karşımda meyve ağaçları bol bahçeli bir sokak çıktı, bu sokağa saptım, bir duvar üstünde meyvası olan bir dal sarkmıştı, atım dala uzandı ve kopardı.İkinci bir ziyan yapmasın diye atımı çekerken bir ihtiyar gayet gazaplı bir çehre ile duvardan çıktı, elindeki taşı atıma fırlattı, taş isabet eder etmez atım nefes almadan ruhunu teslim etti, benimde bu acıklı vaziyet karşısında ihtiyarım elimden gitmiş olduğundan ihtiyarın fırlattığı taşı aldım kendisine fırlattım, onun da eceli gelmiş olmalı ki o da bir sayha attı ve öldü".
Hz.Ömer :"Cinayeti ağzınla itiraf ettin binanaleyh kısas yapılacaktır" dedi.Gencin halinde hiç değişiklik olmadan :"Ya Emirel Müminin Ben müminim.Rabbim bu cezayı istiyorsa seve seve razıyım.Yalnız bir ricam var.Benim küçük yetim bir kardeşim var.Babam vefatından evvel onun için bazı şeyler ayırdı ve kardeşin rüşte erince bunu ona ver diye bana vasiyet etti.Ben o paraları gömdüm ve yerini benden başka bilen yoktur.Yarın huzuru ilahide yetim benden hakkını ister.Bana üç gün müsade edin parayı bulunduğu yerden çıkarayım, yetim kardeşime de bir sahip bulayım,geleyim"dedi.
Hz.Ömer:"Nasıl olur ?"diye sordu.Genç:"İçinizde bana kefil olacak kimse vardır elbette" deyince Halife:"Kim olabilir?" diye sordu.
Genç bu defa huzuru halifede olan eshabı gözden geçirmeye başladı ve birden bire gözü Ebuzer Gıfariye çarptı:"Bu zat bana kefil olur" dedi.
Herkes hayretleEbuZer'e baktı.Ebuzer (r.a)"Hay hay kefil olurum,gitsin, üç gün sonra gelsin" buyurdular.
Genç gitti.üç gün geçtive müddetin sonu geldi ama genç ortada görünmüyordu.Hadisede bulunan zevatlar toplanmışlardı.Davacılar:"Süre geçti.Kefil için kıyas isteyeceğiz" diyorlardı.
Hz.Ömer :"Vallahi ben de tatbik edeceğim" buyurdu.
EbuZer hazretleri de:"Vallahi ben de tatbik ettireceğim" dedi. ve abdest alıyordu.Herkesin göz yaşı dolmuştu.Tam o sırada genç kan ter içinde birdenbire içeri girdi:"Beni affediniz,bizi intizarda bıraktım.Çocuğun dayıları uzağa gitmiş , onları bulmak için geciktim"diyerek özrünü belirtti.Herkes hayretler içinde idi.Herkes içinden:"Bu genç nasıl geldi?"diyordu.Genç:"Yoksa beni gelmeyecek mi zannettiniz?Ben müminim yahu! Mümin diye ahdine vefa gösterene denir"sonra Allah'a teveccüh ederek:
"Ya Rabbi Benim sana olan imanımın nuru yüzüme aksetmedi mi bunlar şüpheye düştüler?"diye gözü yaşlandı.Gencin imanından çıkan bu sözler Ömer'in gözünden de yaş getirmişti.Genç sözüne devam etti:"Ben gelmeyip de :'Artık Muhammediler de ahde vefa kalmamış dedirtecek kadar alçakmıyım?"dedi.
Ömer (r.a)Ebuzer'e hitaben:"Ya Eba zer bu gencin babasını tanırmısın,kabilesini bilirmisin?"dedi.Ebuzer:"Hayır ya Ömer! Bu suali  bu gence nasıl kefil oldun manasında soruyorsun zannederim.Beni herkes bilir.Hazret-i Resulullah'a nasıl iman ettiğimi herkes bilir.Binanaleyh ben de:"Muhammedilerde fazilet kalmamış dedirtemezdim"
Bu cümleler huzurda bulunanları cezbelendirmişti.Davacılara rikkate gelerek:"Ya Emirel müminin biz de Allah için kıyasdan vazgeçiyoruz.Siz de:Artık Muhammedilerde kerem ve mürüvvet namına bir şey kalmamıştır dedirtmeyeceğiz" dediler
Varını Allah'a satanlarda bu haller görülür.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder