31 Ocak 2018 Çarşamba

KUR'AN OKURKEN ÇEKİLEN EUZÜ

 Kur'an'ı huşu ve hudu' ile okuyabilmek için taharet-i lisan yanilisanın temizlenmesi şarttır. Lüzumsuz konuşmak,bühtan, dedikodu, lisanı kirletir. Onun için Kur'an okunurken istiaze edilir, Allah'ın fazlına sığınılır.
Nitekim "Feiza kare'tel kur'ane feste'ız billah",(Nahl 98) "Kur'an okuduğun zaman , sizinle kelamım arasına umur-imasiva karıştırılmasın"nazmı celili bunu beyandır.
Cenab-ı Hakk buyuruyor ki:"Benim sıfatı ilahiyem olan kelimetullahı yani Kur'an'ı okumak istediğin an,ona muhatap olmaya niyet ettiğin zaman :"Ben Allah'ın rahmetine iltica eder, kalbimi, nefsimi Allah'ımın fazlu rahmetine ilsak eylerim" diye rahmeti ilahiyeden koğulmuş, uzaklaştırılmış şeytandan bana sığın,"
Demek oluyor ki, İnsanın, Rabbisinin huzuru müşahedesinde , füyüzatı ilahisinde müstağrak kalmasına mani olan bilcümle şeyden Hakk'a ilticadır.Bu da marifetullah ile olur. Çünkü şeytan ancak arifin kalbinden korkar.Zira arifin kalbinin semasından doğan şemsi hakikat-ı Muhammediyye şeytanı yakar ve uzaklaştırır.
Kul bu şekilde Rabbine istiazesini  yapınca Cenab-ı Hak: "Korkma! İsmimi an.Rahman ve Rahıym olan Allah'ın ismi ile başlıyorum de" buyuruyor.
Besmelede üç ismin, yani Allah, Rahman, Rahıym isimlerinin beraber zikrolunmasında üç cins kula işaret vardır:
1- Feminhüm Zalimün linefsih (Fatır :32)
2.Ve minhüm muktesıd
3.Veminhüm sabikun bilhayrat."
Biliniz ki mevcudat:Besmelede bulunan Allah, Rahman Rahıym isimleriyle vücud bulmuştur.İsmiCelal olan "Allah" lafzı İsm-i Zat'dır.İsm-i Kemal olan "Errahman" ismi: İsm-i sıfattır.İsm-i Cemal olan "Errahıym" ismi: İsm-i Ef'al dır.
İşte Bu Besmele'deki esma ile alem vücuda gelip mevcud olmuşdur.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder