18 Ocak 2018 Perşembe

İNANÇLI BİR SOSYALİST:Dr.HİKMET KIVILCIMLI

  “Oğlum burası Müslüman evi, ayakkabılarını çıkar” Bu sözlerin sahibi, evini ziyarete gelen Dev-Genç'lilerin postallarıyla paldır küldür içeriye girmeye kalkıştıklarını gören Türkiye sosyalist hareketinin sembol isimlerinden Dr. Hikmet Kıvılcımlı’ydı
Kıvılcımlı Türkiye’deki sosyalist düşünce hayatının en özgün birkaç isminden biriydi. Kurduğu Vatan Partisi ile etkilediği geniş sayılabilecek bir kitlesi de vardı.

Sosyalizme gönülden bağlı olmasına rağmen İslamiyet’e ve yerliliğe önem vermesi, bu konuda kapsamlı araştırmalar yapması onu farklı bir yere koymamıza yetiyor da artıyor. Diktatörlükler döneminde tam 22 yılı cezaevinde geçti. 1950’de Demokrat Parti’nin iktidara gelmesi sonucu çıkarılan afla özgürlüğüne kavuştu.

Sonraki yıllarda kurucusu olduğu Vatan Partisi’nin Eyüp mitingindeki konuşmasına “Bugün Müslüman İstanbul’umuzun, İstanbul’dan önce Müslüman olan Eyüp semtine Vatan Partisi’nin sesini duyurmaya geldik” diye başlayınca İRTİCAİ SÖYLEMDE bulunmaktan dolayı yargılanmıştı.
22 yıl süren hapis hayatı boyunca oğlunun peşinden cezaevlerini dolaşan bir annenin dramı ayrı bir konudur.Fakir bir işçi kadın olan annesi Makbule hanım,oğlunun bulunduğu cezaevine ziyaret için geldiğinde fakirlik nedeniyle çöplerden yiyecek topladığını Kırşehir halkı görmüştü.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder