19 Mayıs 2020 Salı

SEYYİD MEHMET EFENDİ

Doğubeyazid'de (Yukarı Doğubeyazid) 1854 yılında doğdu ve 1914 yılında aynı yerde vefat etti. Rivayet edilir ki geceleri parmaklarından sızan ışıkla yazı yazardı. Ekseriye evinde oturur ilimle meşgul olurdu."Herkes fasulyeden patatesten söz ediyor. Allah Teala'dan bahseden kalmadı" buyururdu.
Seyyid Abdülhakim Arvasi hazretleri akraba ziyareti yahut irşad için Doğubeyazid'e gittiğinden Seyyid Mehmed Efendi'nin evinde misafir kalırdı.
Bulundukları yere bir müftü tayin edilmişti."Bu şehirde ilim ve ariflerden kim vardır?" diye sorunca Seyyid Mehmet Efendi'nin ismini verdiler. Amma hazret, hiç müftünün ziyaretine gelmedi. O gelmeyince bir gün müftü onun ziyaretine gitti. Eve varınca ikinci kata çıkartıldı:Efendi içerdedir, siz içeri buyrun dendi. İçeri girdi kendini tanıttı, sonra da hoşgeldine gelmediği için sitem etti. Bu sitem nezaket ehli için ağır ve incitici olup Seyyid Mehmet Efendi çok müteessir oldu ve oturmasını rica etti. O anda müftü, dehşet içinde titremeye başladı. Aşağı katta hazretin keşfi açık hanımı Medine hanım aşağı kattan seslendi:"Şeyh efendi misafiriniz korkuyor, onu teskin ediniz".
O sırada Seyyid hazretlerinin oturduğu sedirin altında bir arslanın saldırmaya hazır vaziyette işaret beklediğini gören ziyaretçi müftü dehşeti yaşarken, hazretin bir işaret ile aslan kaybolur ve ziyaretçinin korkusu gider.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder