28 Mayıs 2020 Perşembe

KADİRŞİNASLIK ÖRNEKLERİ

Mustafa Kemal, nutuk isimli kitabında Sadrazam Tevfik Paşa için Kuvayi milliyeye verdiği destekten dolayı "vatanperver vezir" demişti. Tevfik paşanın oğlu İsmail hakkı Orbay'ın anlattığına göre 1930'lu yıllarda iyiniyetli bir dostu Mustafa Kemal ile görüştürmek istemiş.Tevfik Paşa'ya "Mustafa Kemal seninle görüşmek istiyor" derken Mustafa Kemal'e "Tevfik Paşa sizinle görüşmek istiyor" şeklinde söylemiş. Görüşme katileşmiş, randevuya bağlanmış. Tevfik paşa sormuş:"Görüşme nerede olacak " diye. Dolmabahçe sarayı denince Tevfik Paşa itiraz etmiş."Yo orada olmaz demiş. Ben orada Padişahın eteğin öptüm. Onun bir paşasına aynı muameleyi yapmaya vicdanım razı olmaz" demiş ve görüşmeye gitmemiş.
Alman İmparatoru Wilhelm Hollanda'ya kaçmak zorunda kalmıştı. Ülkedeki başsızlığı önlemek için Hindenburg'a demişler ki:Senin yaygın bir şöhretin var. Almanya'yı keşmekeşten kurtarmak için seni Reisicumhur yapalım".
Hindenburg :"Hayır " demiş. Ben krala sadakat yemini yaptım. Bu nedenle asla Reisicumhur olamam. Durumdan haberdar olan Wilhelm resmen yeminini kendisine iade ettiğini bildirmedikçe Hindenburg, Alman Reisicumhurluğunu kabul etmemiş

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder