19 Mayıs 2020 Salı

OSMAN GAZİ'NİN VASİYYETİ

Bursa'nın fethi haberi 1326 yılında kendisine geldiğinde Osman Gazi hasta yatağında idi. Bir fermanla oğlunu çağırttı.Yatağının yanına oturttu. Devleti artık Orhan Gazi'nin idare edeceğini etrafındakilere söyledi ve şu vasiyyeti yaptı:
Oğul biricik vasiyetim şudur ki, Allah buyruğundan başka bir iş işleme. Bilmediğini ehlinden sor öğren! İyice öğrenmediğin bir şeyi yapmaya kalkışma. Askerlerine in'am ve ihsanını eksik eyleme, bilki insan, ihsanın kuludur.
Oğul! Din işlerini her şeyden öne al. Çünkü bir farzın yerine getirilmesini sağlamak, din ve devletin güçlenmesine sebeb olur. Bunun için ulemaya hürmette ve onların hakkına riayette kusur etme ki, şeriat işleri düzgün yürüsün.
Nerede bir ilim ehli duyarsan rağbet et, ikbal ve yumuşaklık göster. Ancak dini gayreti olmayanları, sefih hayatı yaşayanları ve tecrübe edilmeyen kimseleri, sakın devlet işlerine yaklaştırma. Zira Yaratanından korkmayan, yaratılanlara merhamet etmez.
Zulüm ve bidatlerden son derece uzak dur ki, seni yıkılışa sürüklemesin.
Bil ki bizim mesleğimiz Allah yoludur ve maksadımız da onun dinini yaymaktır.
Bizim davamız, kuru bir kavga ve cihangirlik davası değildir"ilayı kelimetullahtır" yeni Allah'ın dinini yüceltmektir. Cihadı terk etmeyerek ruhumu şad et.
Oğul! benim hanedanımdan her kim doğru yoldan ve adaletten ayrılırsa, mahşer günü Peygamberimiz (sav) 'in şefaatından mahrum kalsın. Oğul! Allah rızası için devlet hizmetinde ömrünü tüketen sadık adamlarına daima vefakar ol. Onları gözet! vefatlarından sonra da onların ailelerini koru.
Devlete güç veren fazilet sahibi salih alimlere hürmet, ikram ve ihsanda bulun. Diğer bir ülkede olgun bir alimin, bir arifin, bir velinin bulunduğunu duyarsan onu nezaket ve tazimle memleketine davet et. Din ve devlet işleri, onların bereket ve himmetleriyle istikametlensin.
Sakın orduna ve zenginliğine mağrur olma. Benim şu halimden ibret al ki, şu anda güçsüz bir karınca gibiyim. Hiç layık olmadan Allah'ın bir çok lütuflarına mazhar oldum. Sen de benim yolumdan yürü Allah'ın ve kullarının hakkını gözet Beytülmaldeki gelirin ile kanaat et. Devletin zaruri ihtiyaçları dışında sarfiyatta bulunma.Senden sonra gelecek nesil, seni kendilerine örnek alsın. Zulme meydan verme. Daima adalet ve insaf üzere ol. Her türlü işinde Allah'a sığın, O'ndan yardım iste ve O'na iltica et"
Çağlar değişmiş olabilir.Amma bu vasiyet bir anayasadır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder