27 Mayıs 2020 Çarşamba

İBADETLER BİR İLAÇTIR

Bedenimize musallat olan hastalıklar olduğu gibi kalbimize musallat olan hastalıklar da vardır. Nasıl ki bedeni hastalıklar ilaç ile tedavi edilmezse harap olduğu gibi, kalbi hastalıklar da tedavi edilmezse harap olurlar. Bedeni hastalıkların tedavisini temin eden ilaçlar konusunda kafa yormayız, sadece hekimlere tabi oluruz. Hekimlerde bu ilaçların terkibini peygamberlerden almışlardır. Çünkü, Peygamberler nübüvvetin özelliği ile eşyanın hususi özelliklerine muttali olmuşlardır.
Kalbi hastalıkların tedavisindeki ilaç ise ibadetlerdir. Bu ilaçların tanımları ve belirli miktarları peygamberler tarafından takdir edilmişlerdir. Bunların etki biçimi akıl sahiplerinin aklı ile idrak olunamaz.Peygamberler ise bu özellikleri akıl varlığı ile nübüvvet nuru ile idrak etmişlerdir.
İlaçların terkibi muhtelif tür ve miktardaki karışımlardan oluşur. Bazı ilaç karışımları bazısının iki katıdır. Karışımlardaki bu ölçü farklılığının mutlaka bir sırrı vardır..
İbadetler kalp hastalıklarının ilacıdır denmiştir. Bunlar muhtelif tür ve sayıda hareketlerden oluşur. Hatta secdeler rükuların iki katıdır. Sabah namazının rekat sayısı ikinde namazının yarısıdır. Bunların dahi bir sırrı vardır. Bundaki sır ancak nübüvvet nuru ile bilinebilir. Akıl yoluyla bunlarda bir hikmet tespitine uğraşanlar kendilerini cahil konumuna düşürür.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder