20 Mayıs 2020 Çarşamba

VEZİRİNDEN BORÇ ALAN PADİŞAH

Fatih Sultan Mehmed'in babası II. Murad han hazretleri Varna ve 2. Kosova meydan savaşı ile Haçlıların belini kırmış en az 150 sene bellerini doğrultamaz yapmışlardı. Bir gün Padişaha şahsi ihtiyaçları için para lazım oldu. O da, bu ihtiyacını  Veziri Çandarlı'dan borç alarak gidermişti. Bunu gören Fazlullah paşa büyük bir taaccüble:
"Sultanım ! Padişahlara hususi hazine gerekir. Müsaade eyler ve ferman buyurursanız, size hazine temin edelim." dedi. Sultan sordu:
"- Nasıl ve nereden hazine temin edeceksiniz?"
Fazlullah Paşa:"Padişahım ! Bu vilayet halkında fazlaca mal vardır. Sultanlara, zaman zaman bir yolunu bulup o mallardan almak münasip düşer!.." dedi. Bu söz üzerine sultan Murad hiddetle ayağa kalktı ve :
"-Paşa! bu söz nasıl bir sözdür? Bu fikir, nasıl bir fikirdir ki, söyler ve teklif edersin? Bilmez misin ki, bizim vilayetimizde üç helal lokma vardır!  Biri madenler, biri cizye,biri de ganimetlerdir. Bilmez misin ki bizim askerlerimiz gaziler ordusudur. Onlara helal lokma gerektir. Bilmez misin ki hangi padişah askerine haram lokma yedirirse, onları harami eder. Haramilerin ise sebatı yoktur. Küçük bir zorluk görünce kaçmaya başlar. Bundan sonra da halimizin ne olduğunu görmek zor olmaz".
Bu sözlerden sonra kul hakkına riayetsizlik edebileceği ihtimali dolayısıyla Paşayı derhal azletti.
(Aradan 600 yıl geçti. Osmanlı'nın yıkılış gerekçeleri, Cumhuriyet devrindeki tek başına iktidarların bitiş nedenlerinin ne olduğunu düşündünüz mü? Tekalifi Milliye denilerek cebri bir hareket yapılırsa sonuç felaket olabilir. Hak Teala bu imtihanı ülkemizden uzak eylesin) 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder