29 Mayıs 2020 Cuma

HİLAFETİN KALDIRILMASI(Ziyad Ebüzziya)

"En büyük hata Atatürk'ün hilafeti kaldırmış olmasıdır. Saltanat kaldırılabilir, fakat hilafet sadece Türklerin değil bütün Müslümanlarındı.Vakitaka'a bakınız ..Maddi hiçbir gücü yok. Ama adam nereye gitse milyonlarca insan tarafından karşılanıyor."
"Atatürk kim? Atatürk'ün dehasını kabul ederim. Fakat ömrü cephelerde geçmiş bir insanın bilgisi sathi kalmaya mahkumdu. Nitekim De Gull da öyle idi. İktidardan ilk azlinden sonra on yıl kapandığı çiftliğinde kültürünü derinleştirme imkanı buldu. Bir çok icraatını da ondan sonra yapabildi. Fakat Atatürk'ün hiçbir zaman böyle bir imkanı olmadı. Olayları dehasıyla çabucak kavrıyordu, ama sathi kalıyordu. Nitekim Batılılaşmanın cilası kavrandı. Dans etmek, şapka giymek Batılılaşma sayıldı. Halbuki Batılılaşmak metot meselesidir. Avrupayı Avrupa yapan metodik çalışmadır.
"Hilafetin kaldırılmasında İngiliz parmağının hakim rolü vardır.Mütemadiyen isyan çıkartacaklar  diye Ankara'yı yoğun telkin altına aldılar. Halbuki Halifelik sultanlardan alınıp bir müftüye verilebilirdi.Atatürk'ün ölümünden hemen sonra Nadir Nadi 'nin Clod Farer ile yaptığı bir röportaj vardır, 'Hilafeti kaldırmakla en büyük hata yaptığınızın farkında mısınız? Eğer hilafeti kaldırmasa idiniz bugün sizin müsaadeniz olmadan Afrika'da hiçbir devlet parmağının ucunu bile kıpırdatamazdı' diyor bu ecnebi. Larause Mansuel ise 'Hilafet'i kaldırmakla Türklerin yaptığı çılgınlığa akıl erdirmek mümkün değil. Kendilerini kendi elleri ile küçük devlet haline getirdiler' diyor. İşte İngilizler bunu da yaptırdılar.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder