21 Mayıs 2020 Perşembe

DEVLETÇİ SEÇKİNLERİN ALTIN ÇAĞI

Cumhuriyet devrinde tek parti iktidarının toplumsal tabanını oluşturan asker-sevil kökenli devletçi seçkinlerin iyi bilinmesi gerekir. Eğitimde geri kalmış Anadolu insanını güdülmesi gereken bir sürü bakış tarzını unutmamak gerekir. Ankara Valisi Nevzat Tandoğan bu seçkinlerden biridir.Siyasi faaliyetlerden dolayı tutuklanarak huzuruna getirilen  gençlerden Osman Yüksel Serdengeçti'ye "Ulan öküz Anadolulu; sizin milliyetçilikle, kominizmle ne işiniz var)Milliyetçilik lazımsa bunu biz yaparız. Kominizm gerekiyorsa onu da biz getiririz. Sizin iki vazifeniz var:Birincisi çiftçilik yapıp mahsul yetiştirmek. İkincisi askere çağrıldığınızda askere gelmek" der ve sonra görevlilere dönerek emrini verir."Atın bu iti götürün"(Doğan,Gölgedeki Adam s.123).
Aynı Nevzat Tandoğan 18 yıl Ankara Valiliği yapmış ve bu süre içinde Ankara'nın hiçbir kazasına gitmemiştir. Sadece Çankaya'daki otoriteyi tarassut etmekle vazifelidir. Onun döneminde köylüler köylü kıyafeti ile Ankara'ya giremezler.(Doğan, Tarih ve toplum , s.175)
Belediye ile anlaşmazlığını Danıştay'a taşıyan ve Danıştay'dan aldığı yürütmeyi durdurma kararını aynı anda Belediye Başkanlığı vazifesini de yapan bu valiye vermesi üzerine  Vali:Danıştayın yürütmeyi durdurma kararını müteahhit Emin Taş'ın elinden alır, yırtar ve "Burada benim sözüm geçer" der.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder