18 Mayıs 2020 Pazartesi

İNSAN UZUVLARINA GÖRE KARAKTER TAHLİLLERİ

Adli Tıp üzerine çalışanlar bazı insan tiplerinin hangi suça meyilli olduğu hususunu araştırırlar. Ehli tasavvufun bir kısmı bu konu ile ilgilenmiştir.Bu husustaki tenbihler ikaz mahiyetinde olup tecrübe edildiği için müminin feraseti babı içinde zikredilir.Örneğin:
GÖZ pek mavi ve saç kırmızı yahut siyah karışık renkte olursa o kişi hileye, hiyanete, fıska ve aklının hoppalığına delildir. Eğer bununla beraber bu kişinin alnı geniş, çenesi dar ve köse ve yanakları etli ise ve başında saç çok olursa bu sıfata haiz kimse katil tabiatlı olup bundan korunmak gerekir.
SAÇ :hükema derlerki sert saç şecaate ve dimağ sıhhatine, yumuşak saç korkaklığa, göğüste ve karında çok kıl olması vahşet tabiatına, anlayış eksikliğine delildir.
CEPHE(ALIN) Hükema der ki kendisinde kırışıklık bulunmayan geniş alınlı kimse insanlar arasında fesada kibre ve haddi aşan bir yapıya delalet eder. Alın cephesi mutavassıt  olan ve onda buruşukluk olan sadık, muhib, alim, mütyakkız, tedbirli ve hazıktır.
KULAKLAR :Kulakları büyük olan kimse cahildir, ancak onun hafızası kuvvetli olur.Kulakları küçük olan ahmaktır.
GÖZ:Gözün en fenası mavidir. Gözleri fırlak ve büyük olursa o kimse hasedcidir, tembeldir, gayri memnundur. Bazen de haindir. Göz cansız, hareketsiz ve ölü bakışı gibi ise o cahil ve öfke tabiatlıdır. Kimin gözünde süratle hareket ve öfkeli bakış olursa o hilekar, hayırsız ve gadr edicidir. Kimin gözü kırmızı olursa o kimse cesaretli ve cesurdur. Eğer havalisinde küçük noktalar olursa onun sahibi insanların şerlisi ve onların en fenasıdır.
BURUN : ince olursa sahibi çeviktir. Uzun olup ağzına girişe yakın olursa o kimse kuvvetlidir. Burun enli olursa o kimse çok cimaya müpteladır. Burun deliği büyük olursa o gazaplıdır. Ortası kalın ve enli olursa o kimse çok yalancı ve boş söz söyleyicidir.
AĞIZ:Kimin ağzı geniş olursa o kuvvetlidir. Kimin dudakları kalın olursa o ahmaktır. Dudakları kırmızı ve kalınlığı orta olursa o mutedildir.
DİŞ: kimin dişleri dolaşık ve çıkık olursa o kimse hilekardır. Kimin dişlerinin arası hafif açık olursa o kimse akıllı, müdrik, emin ve tedbirlidir.
SAVT(SES) İnce ses ve süratli konuşma yalan ve cehle delildir.Sesin kalınlığı gazaba ve kötü ahlaka delildir.
KOLLAR:avucunun içi dizlere değinceye kadar uzun olursa şe saate ve kereme  ve izzeti nefse delalet eder. Eğer kısa olursa sahibi korkaktır ve şerri sever.
(İbni arabi, Tedbiratı ilahiyye 8.Bab)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder