27 Mayıs 2020 Çarşamba

GERÇEĞİ ARAYANLAR:KELAMCILAR/filozoflar/BATINİLER/

Gerçeği arayan insanlar dört gruptur. Kelamcılar/Batıniler/Felsefeciler/Sufiler.
KELAMCILAR:
Bu ilim kendi amacı için yeterli ama hakikate ulaşmakta yetersizdir. Kelam ilminin  amacı Ehli sünnet akidesini korumak ve onu bidatçilerin bulandırmasına karşı savunmaktır. Hak Teala, insanlara Peygamberinin dili ile bir "akide" bildirmiştir.kulların dünyevi ve uhrevi kurtuluşu bu akide ile mümkündür. Şeytan, sünnete aykırı pek çok hususu bidatçilerin vesvesesine katmıştır. Gerçek itikad sahiplerinin itikadlarının bulanmaması için Yüce Allah bir kelamcı gurubu var etmiş, sünneti korumak, güvenilir sünnete aykırı şeyleri ortaya çıkarmak için kelam ilmi ve kelamcılar doğmuştur.
FİLOZOFLAR: Felsefe ile uğraşanlar kendi batıl söylemlerine revaç kazandırmak için hakikat ehlinden bazı düşünceleri aşırıp kendi söylemlerine katmıştır.Hepsi "küfür" ve " ilhad" kusuru taşımaktadırlar.Bunlar üç gruptur:
Dehriler: En eski felsefe ekolüdür. Her şeyin yürütücüsü , bilgi ve kudret sahibi olan "Yaratan" ı inkar ederler. Onlara göre bu kainatın yaratıcısı yoktur. Materyalist dediğimiz bu görüş sahipleri "Zındık"tır.
TABİATÇILAR:Bunlar canlıları ve tabiattaki maddeleri araştıranlardır. Bu araştırmalarda yaratmadaki mükemmellikleri görürler. Bunlar Yaratcının varlığına ve sıfatına  inanırlar amma ahirete,cennete,cehenneme inanmazlar. Kıyameti ve hesabı inkar eden bu düşünce sahipleri de zındıktır.Bunlar hayvanlar gibi zevke ve safahata dalarlar.
İYAHIYATÇILAR: Bunlar sonradan gelen felsefecilerdir. Sokrat, Aristo, Eflatun. Bu filozoflar Dehrilerin ve tabiatçıların fikirlerine karşı çıkmışlardır. Ancak eski filozofların küfür ve bidat olan bazı kalıntılarını kabul etmişlerdir. İbni Sina ve el-Farabi bunlarla aynı olan Müslüman filozoflardır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder