23 Kasım 2019 Cumartesi

ZAHİRDE GİZLİ OLAN BATINLAR

Bu başlığı, her ilaçta gizli olan faydalar yahut zararlar anlamında da anlamak mümkündür. Her nerede zahir olan bir şey varsa,gizli bir hikmeti mevcut olup onu haber vermektedir. Yaz meyveleri olan kavun, karpuz'un varlığı insan vücudunda o vakitte vücud için gerekli bir faideyi oluşturduğu gibi, kış meyvesi olan portakal dahi o zamanda vücud için gerekli bir faideyi oluşturmuştur. Her mevsimde vücudumuz için gerekli olan şeylerin zuhuru, bir Mün'im'in vücudundan haber vermektedir. Her zahirin faidesi muhakkak batındır. Her zahirde batın olan faideyi görmek ancak kalb gözüyle olur ve kalb gözü ise ancak enbiya ve onların varisleri olan evliyanın sözlerini dinleyip kabul etmekle açılır. Kur'an'ı inkar edenlerin, Peygamberi yalanlayanların kalbleri mühürlenmiş, kulaklarına ve gözlerine perde çekilmiştir. İnkarcıların batın alemini görme imkanları yoktur.
Alemlerin yaratılmasından maksat, esma ve sıfatı ilahiyye ahkamının zuhurudur. Zuhura gelen bu eşyayı his gözü ile görmek marifet olmayıp o eşyanın varlığında mevcut kasd ve irade-i ilahiyyeyi kalb gözüyle idrak etmek marifettir.
Teknik dediğimiz bizlerin his gözüyle ve tetkikatla idrak ettiğimiz şey,aslında yaratılışta var olan şeyin insan tarafından bilinebilir hale gelmesidir. Bu yaratmak olmayıp,var olanı keşfetmektir. Keşif dahi bir sürü tecrübe ve meşakkate bağlı iken,"yaratmak" mümkün müdür?

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder