5 Eylül 2019 Perşembe

SIRRI KADER KONUSU

Hak teala'nın tasarrufudur. Ebu Cehil'in aslı kafirdi, kafirce yaşadı ve öldü. Alemlerin efendisinin iman davetini kabul etmedi ve ona karşı savaş açtı. Halbuki Ebu Cehil'i dine davet için Mekke devrinde, sayısız kez ayağına kadar gitmişti.
Sırrı Kaderin meçhuliyeti hususunda ümitvar olmamız gerekir. Enbiyayı inkar edenlerin küfür ve inkarları arızi olmak ihtimali bulunduğundan, peygamberler hep davetçi olmuşlardır. İnat edip karşı çıkanlardan vazgeçmemiş,onları dışlamamışlardır. Sırrı Kader konusu, peygamlerlere zahir olsa idi belki peygamberlik vazifesini yapamayacaklardı.
Evliya hazeratı,bizim görmediğimiz alemi müşahede ettiğinden, nefsimizin bir engerek yılanı gibi bizi takip ettiğini görür ve bizi ikaz eder. Eğer biz böyle bir tehlikenin varlığını inkar edersek Evliya buyurur ki:"Sen şimdilik hoş ol ve keyfine bak ve o benim haber verdiğim hal vaki'dir". Ne zamanki yılan bizim boynumuzu ısırır, biz figana başlarız:Evliyaya deriz ki:Yahu beni daha açık bir şekilde ikaz etse idin olmaz mıydı.? diye yakınır. Evliyaullah der ki:Sen nefsinin alçaklığından dolayı benim nasihatlarımın hakkını tanımadın. Alçak tabiatlı insanlara iyilik ettiğin vakit sana fenalık ederler....

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder