2 Eylül 2019 Pazartesi

ETTEN VE KEMİKTEN OLANA SECDE

Her insanın bir secdesi vardır. Hak Teala secdegah olarak müminlere Zat'ını seçmiştir. Dünyevi olanların secde ettikleri ise, mülk sahibi geç sahipleridir. Hz.Musa (a.s), Kudüs-ü Şerif'i çevreleyen kalenin duvarını küçücük yapmıştı. Kavmi'nin kibirlileri içeri girmek istediğinde başlarını eğmek zorundalardı. Bakara suresi 58 ayetinde:"Ey Beni İsrail, secdeler edici olduğunuz halde kapıdan giriniz ve "hıtta" lafzını söyleyiniz" buyrulmuştur. Bu ayette geçen "hıtta" kelimesinin manası için Hz. Ali efendimiz "Bismillahirrahmanirrahim'in" karşılığıdır buyurmuştur. İkrime hazretleri ise "La ilahe illallah" demektir buyurur. Bazıları ise kelime-i istiğfardır"derler.
Hak Teala etten ve kemikten olan şahlardan bir küçük kapı yapmıştır. Ehli dünya onlara secde ederler, çünkü Hak Teala'nın secdesine düşmandırlar. Hakk'a karşı baş eğmeyenler, dünyevi olan mal mülk ve iktidar sahiplerine karşı baş eğerler. Ehli dünyanın secde mihrabı iktidar sahipleridir. Temiz olan insanı Kamiller 'e baş eğmek, ehli dünyaya zillet verir. Ama rütbe sahiplerine karşı baş eğip tevazu göstermek ehli dünyanın nefsine hoş gelir.
"Kim ki zenginliği için bir zengin'e ikram ederse, muhakkak onun dininin üçte biri gitti." buyrulur.
halk fare gibidir. Fare, kediden korkar." Kedi" ise dünyevi rütbe sahipleridir. Kamil insanlar ise "Arslan" mesabesindedir. Fare, Aslan'dan korkmaz zira Arslan fareye tenezzül etmez. Fare kediden (iktidarın rütbe sahibi yaptıklarından ) korkar. Halk, erbabı gına(zenginlik-rütbe sahibi)'ya baş eğer, kendilerine sahip ve terbiye ediciliğe layık görür...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder