19 Eylül 2019 Perşembe

İNSANDA VUKUBULAN DARALMA VE FERAHLAMALAR

Kabz ve bast  halleri denir. Bunlar kalbe gelen duygulardır. Korku ve Ümit gibi. Hak Teala geceyi yaratmıştır ki gündüz maişet hırsıyla çalışıp bedenlerini yoranlar geceleyin istirahat ederek vücutlarını dinlendirsinler. Sürekli gündüz olsa(çalışma olsa) beden harap olur.Bu nedenle kabz dediğimiz sıkılma hali korkuyla insanı Hakk'a yönlendirir ve Hakk'a sığınarak ondan niyazda bulunur.Eğer bast dediğimiz sürekli ferahlık hali olsa idi,tıpkı varlıkta mal varlığının kıymeti bilinmeyerek harcanıp sarfedilmesi gibi,insan kazanmadan harcarsa nasıl iflas ederse, kabz hali dediğimiz sıkılma  nedeniyle Hakk'a yalvarma bir kazanç olur. Bu kazanç biriktikten sonra bast dediğimiz genişleme hali gelir.  Kabz hali uzun sürerse insanda bu dünyada yaşamamak isteği oluşur.Halbu ki Elemneşrah suresindebuyurulmuştur: Her zorluktan sonra bir kolaylık vardır. Bu şekilde hayat devam eder. Sürekli güneş bir toprağa vursa o toprak kurur. Ancak kış olup yağmur ve kar yağsa, o yağmur nedeniyle toprak içindeki canlılar harekete geçer ve meydana çıkarlar.İnsan da bu iki halin hükmü altında yaşar.
Kabz Hakk'ın celalinden ve bast cemalinden zuhur eder ve Hakk'ın celalinde cemali,ve cemalinde de celali gizlidir. Eğer kalbine daralma gelirse , sen onun altındaki bastı gör,taze ol, kabzdan yüzünü ekşitme ve alnını buruşturma. Çocuklar gülücü, akil insanlar somurtkandır.
Eski tıpta gamın vücuddaki mahalli karaciğer,sevincin mahalli ise akciğer olarak gösterilir.Çocuk dünya ahırını görür tıpkı ahırdaki hayvanlar gibi ve arpa gemekle meşgul olan hayvanlar mutlu görünseler de o hayvanın akibeti kasap elinde kesilmektir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder