24 Ağustos 2017 Perşembe

ANAHTARLAR

YAKİNİN MERTEBELERİ VARDIR:
1-İlmel Yakin:Kesin  ve isabetli bir fikir,istidlal ve batını idrak ile hasıl olan ilimdir.Gaybe kesin olarak inanmış alimlere mahsus bir ilimdir.Bu ilmi mertebe ancak mukaddes ruhlarla münasebetle artar.
2-Ayne'l-yakin:Ayn'ın ancak yakin mertebesi vardır.Bu da malum olan müşahedeyle hasıl olur.Bu mertebe ancak ikilik perdesinin vail olmasıyla artar.Bu sefer " ayn " hak olur.
3-Hakke'l-yakin:Bu mertebenin artması bundan sonra bir daha perdenin gelmemesidir.Ayn7el-yakin evliya, hakke'l-yakin enbiya içindir.Ancak hakke'l-yakin'in batını ki bu hakiatü'l-ykindir.Bu mertebe yalnız Peygamberimiz (sav)'e mahsustur.B mertebeler ancak ciddi mücahede ile eldeedilir.
Mesela devamlı abdestli olmak,az yemek,çok zikretmek,göklerin ve yerin melekutunu düşünerek sükut,farzları ve sünnetleri eda,hak ve farz olanlardan başka herşyi terk etmek bunlardandır.Az uyumak, mal ve eşyayı azaltmak, helal yemek, doğru sözlü olmak, kalben hep Allah'ı murakabe halinde olmak bunlardandır.İşte bütün bunlar MUAYENE VE MÜŞAHEDE ANAHTARLARIDIR.Bunların hepsi Peygamberimiz (sav)'in şeriatının prensiplerindendir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder