10 Ağustos 2021 Salı

EHLİ ŞERİAT-EHLİ HAKİKAT KIYASLAMALARI

 Şeriat, Allah7ın insanlar için kurduğu bir dünya düzenidir.Allah isterse bu düzene uyan bir kimseyi , şeriatten hakikate çeviriverir.Nasıl çevirir? O kişiye, evvelce "ak" dediğine "kara" dedirterek.

Ehli şeriat bilgileri dolayısıyla kıyasta olduklarından ehli hakikate inanmaz.Çünkü onların nazarında Hakk, tenzihde yani gaybdadır.Bu nedenle gaybı hazıra getirme düşüncesinden ödü patlar.Onların kafasındaki Allah, Arş-ü rahman üzerine oturup , her tarafı kumanda eden bir padişah gibidir.

Ehli hakikat ve ehli marifet nazarındaysa , Allah, tüm mertebelerde , mertebenin gerektirdiği şekilde mevcut olan bir varlıktır.Onun için "Yedi kat yerin dibine bir ip sarkıtsan Allah'ın başına değer" derler.Bu düşüncenin doğruluğunu ,"Üç kişi gizli konuşmaz ki dördüncüleri Allah'ın kendisi olmasın, beşkişi gizli konuşmaz ki altıncıları O olmasın,daha az olsunlar, daha çok olsunlar ,nerde olurlarsa olsunlar Allah onlarla beraberdir ayetleri (58-7) "Müminin kalbi Allah'ın evidir" hadisi teyit etmektedir.Ehli şeirat bir yandan "Allah mekandan münezzehtir" düşüncesine dayanarak , bir yandan ademi manayasecdeetmeyi reddederken, diğer taraftan "Allah'ın evidir" diye Kabe'ye gider.

Ehli şeriat sözden dönmesin diye karşısındakine yemin ettirir.ehli hakikat arasında yemin bahis konusu bile edilmez, çünkü hakikat ehli, ashabı meymeneden olduğu için kendisi yemin olmuştur.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder