8 Ağustos 2021 Pazar

DİNİN VE TARİKATIN hedefi

 Tüm dinlerin ve tarikatların hedefi,, insanın "La"(yok), Allah'ın "illa"(var) olduğunu anlatmaktır.Onun için, insan kendi varlığını ne kadar yok ederse , o kadar parlak bir ayna olur ve kendine vuran ışığı o kadar iyi yansıtır.

Tüm dinlerin ikinci amacı insanların ilim nuruyla aydınlanıp samimiyetle bir noktada toplanmasını sağlamak yani insanı insan yapabilmektir.

Din insanın maddi ve manevi rahpatı içindir.Dini mükellefiyet herkese aklı yani vüsati(kapasitesi) kadar verilmiştir.Bu kural maddi alem için geçerli olduğu gibi manevi alem için de geçerlidir.

İnsan, Allah'ın kendisineverdiği akılla maddi alemde bir ev yapar.Yaptığı evin pencereleri geniş olursa ev aydınlık olur, küçük olursa da loş.Evi az ışık alan kimsenin "Bana neden az ışık veriyorsun?" deyip Allah'ı suçlamaya hakkı yoktur.Çünkü fazla ışık isteyen bir yolunu bulup pencerelerini büyütme olanağına sahiptir.Manen ışık almak isteyenler ise irfan mektebine girip çalışıp manevi penceresini genişletip ışığını artırabilir.Peygamber ve mürşitlerin gönderiliş nedeni budur. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder