22 Ağustos 2021 Pazar

YUSUF SURESİNİN YORUMLARINDAN

Cenabı Hakk'ın en güzel kıssa diye belirttiği Yusuf suresinde hikaye tam olarak anlatılmıştı. Hz.Yusuf'un rüyasında gördüğü kendisine secde eden onbir yıldız, Güneş ve Ay neyi temsil etmekte idi.?"Ahsenül kasas" kelimesinin bir lüğat anlamı da "Hakikate iz sürülecek en güzel yol" hususudur. Hz.Yakup bu rüyanın gizlenmesini istemektedir. Yani kalbe gelen ilahi mesajların saklanmasını istemektedir çünkü şeytan bu duyguların düşmanıdır ve onları insandaki on kötü haslet aracılığı ile gönlün imhasına sevkeder
Hz.Yakup ruhu temsil eder; kalbe gelen mesajları yorumlamaktadır. İlahi mesajları kalp alır.
On bir yıldız, insanın kalbinin emrinde olan on bir yüce güzelliği temsil eder Yusuf'un kardeşleri olan on kötü huy , gönüldeki bu yüceliklerin insanın kendi tarafından saptırılmış halidir. Ancak on birinci kardeş Bünyamin Yusuf'un öz kardeşidir; ki manevi açıdan imanı temsil etmektedir. İmanın saptırılmış hali olmaz. Burnada onbir yıldızın temsil ettiği güzellikler sırasıyla şunlardır: Seha, vefa, gayret, sıdk, cesaret, vera, haya , merhamet , teslimiyet , ihlas , iman.
Bunları Yusuf'un kardeşleri olan karşıt kavramlarıyla birlikte şöyle tanımlayabiliriz:
Hisset yerine SEHA, KİN YERİNE vefa, MESKENET YERİNE gayret, Reyb yerine sıdk, Cebanet (siliklik,korkaklık) yerine cesaret, İhtiras yerine vera, Şehvet yerine haya, Zulüm yerine merhamet, Seyyaliyet yerine teslimiyet, Gurur yerine ihlas ve iman yerine daima iman.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder