14 Ağustos 2021 Cumartesi

TÜRKLERE MANEVİ SIRLARIN İNTİKAL HADİSESİ

Efendimiz (sav)'in İstanbul'un fethi ile alakalı hadisi istikbalde gerçekleşecek bir hadiseyi müjdeliyordu. İlahi kaderi daim seyreden Efendimiz(SAV) bu emriyle Anadolu'yu ve onu temsil eden kavmi işaret ediyordu. Bu nedenle Tüm Horasan Velileri Velileri kılıç kuşanıp at üstünde asker olarak Anadoluya geldiler. Çünkü bu hadis, Anadoluya inen her Türk için kapsamı geniş bir şerefti. Türklerin islamiyetle ilk şereflenişi Emeviler devrinde değildir. Sayıları az da olsa bazı Türk kabileleri İran'ın islamlaştığı dört halife devrinde kuzey İran'da islamiyeti kabul etmişti. Yedinci asrın sonuna doğru tarihin en büyük ihaneti olan Kerbela dramında bu ilk Türk Müslüman Türklerin yardım izlerini görüyoruz. 
Tasavvuf tarihinin özellikle Mevlevi tarihinin üzerinde önemle durduğu bu olayın kısa öyküsü şudur: Kerbela'da savaşın en şiddetli safhasında yedi Türk savaşçısı gelip Hz.Hüseyn efendimize Azerbaycan'a götürme teklifinde bulundular. Hz.Hüseyn efendimiz "Kumandanınıza teşekkür ederim. Ancak yardımız bana değil, hasta oğlum Abidin'e (Zeynel Abidin) olacaktır.Ben şehid olduğumda onu alıp götürün" buyurdu. Meş'um olay vuku buldu ve Türkler Zeynel Abidin hazretlerini alıp götürdüler. Zeynel Abidin hazretleri orada sağlığına kavuştu, Zeynel Abidin(ibadet edenlerin ziyneti) oldu; Medineye döndü ve mana sırrı Türk'lere böylece Ehli Beyt'ten intikal etti.
Ehli Beyt'e has büyük mana cereyanı;ilk kez gerçek islamiyeti, Böylece Hazar gölünün güneyindeki Türk'lere aşıladı. Bu sır sonradan tüm horasan ve çevresine nüfuz edecek ,binlerce veli,galaksilerin çoşkusu gibi İslam dünyasına yayılacaktır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder