21 Ağustos 2022 Pazar

VELİLER

 Ebuzer hazretlerinden rivayet edilen bir hadisi şerifde "Allah dostları olan Veli insanlar var ya; Onların gülümsemesi ibadet, tatlı latifeleri tesbih, uykuları sadakadır.Allahım sen onları ve dirilerini koru.kıyamet günü gözlerim onlarla aydınlık olsun.müjdesini verdikten sonra Nebi (sav) efendimiz "Haberiniz olsun Allah'ın dostları olanların üzerine ne korku vardır ne de onlar mahzun olurlar"(Yunus 62) ayeti kerimesini okudu.

Ebu Hüreyre'den rivayet edilen bir hadis de:"Bir defasında Allah'ın salat ve selam onun üzerine olsun , Resulullah yanımıza geldi ve buyurdu ki ; Ah! Kardeşlerimi nasıl özledim!". "Senin kardeşlerin bizler değilmiyiz?" dedik.Bunun üzerine şöyle buyurdu:"Sizler ashabımsınız. Kardeşlerim benden sonra gelecek topluluktur.Onların halleri peygamberlerin hallerine benzer.Allah katında peygamberlere benzer onlur"Bunun üzerine ) bize onları anlat dedik:Nebi (SAV) efendimiz:

"Onlar öyle bir topluluktur ki (zikir esnasında) analarından , babalarından, erkek ve kız kardeşlerinden uzaklaşırlar.Bu hareketleri ile Allah'ın rızasını kazanmaya çalışırlar.Allah (dostlarından) bir evde toplanırlar.Onları dertlenmiş ve kederlenmiş görürsün.(bunların) kıymetini Allah'dan başka kimse bilmez.Aralarında bölüşecekleri bir miras yoktur.Onların biri, diğer kardeşlernine karşı , ananın evladına, kardeşin kardeşine olan merhametinden daha fazla merhametlidir"buyurmuşlardır.(Müslüm 1/150, Ahmet bin hanbel 2/300)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder