30 Ağustos 2022 Salı

AMELLERİN BOŞA ÇIKMASI

 mUHAMMED SURESİ ,1 AYETİNDE Alla hTeala "Küfür edip de Allah7ın yolndan yüz çevirenlerin, ()Allah) amellerini boşa çıkarmıştır.

"Amellerin boşa çıkması" ayetinde ayetin muhatabı küfür ehli gözüksede  müslümanlara hitaptır. Küfür ehlinin yaptıkları iyi işlerin boşa çıkması zaten akla yatkındır.Çünkü, yapılan bir işin Hakk yanında kabul görmesinin ön şartı imandır.Kendileri kafir oldukları gibi başkalarının da müslüman olmasını eengellemeye çalıştılar.Yüce allah onların yaptıkları iyi şeyleri de boşa çıkardı , geçersiz kıldı.

Bazı müfessirlere göre bu ayette beyan olunan küfürden maksat mutlak küfür değildir.Allah'ın vermiş olduğu sonsuz nimetleri inkar eden, şükretmeyen küfran-ı nimette bulunanlardır.

Müfessirlere göre hüküm şudur:"Birisi sana öğrencilik yapıp, senden istifade etse, bu iletişim sevgiye neden olur.Fakat o öğrenci dışarıda konuşurken , "ben bu bilgileri kendi yeter eğitimim ile elde ettim, benim hiçbir kimseye minnetim yoktur" dese sende o sevgi kalmaz."Allah onların amellerini boşa çıkarmıştır".

Başka bir öğrenci ise " Öğrenmiş olduğum tüm ilimleri önce Allah, sonra da hocama borçluyum, onun sayesinde öğrendik, yoksa biz kim oluyoruz ki" demektedir.

Her iki öğrenciyi kıyaslamak mümkün değildir.şükür nedir, teşekkür nedir bilmeyen şahsı, kadir kıymet bilen, ikram ve teşekkür edenle denk tutamazsın.Bu bahtı açık, talihi yaver gidenlere söyleyeceğin sırları, o şükür nedir bilmeyen kişilere söyleyemezsin.Ayet-i kerime gereği Allah Teala "yaptıklarını boşa çıkarmıştır." Allah Teala şöyle buyurmaktadır:

"!İşte böyle, hiç şüphesiz, küfür edenler batıl olanlara uymuşlardır.İnananlar ise Rablerinden gelen hakka uymuşlardır(Muhammed 3)

Yani bu sapıklığın bu şükür bilmezliğin sebebi şuydu:O şükretmeyen, nankörler boş şeylere uyup, nefislerinin istek ve arzuları ile oyalandılar.Din katında bu istekler boştur.tadı tuzu olmayan geçici şeylerdir.Nefsin istekleri tuzlu ve acı suya benzer.Ne kadar içersen iç suzuzluğun gitmez, içen kimseyi de kandırmaz.Büyük sufilerden Cefer el-Huzza, bu ayetin tefsirinde şöyle demiştir:

"Onların amelleri , verdikleri sadakaları , şu sebeble boşa çıkmıştır:Amel duvarının temeli niyettir.Eğer temeli sağlam atmazsan , yaptığın duvar üzerine yıkılırbina tamamlanamaz.

Birisi Camiye girer ama niyeti ayakkabı çalmaktır, namaz kılmak değildir.böyle bir şahıs mescide girdi diye sevap alabilir mi? 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder