12 Temmuz 2022 Salı

SANDAL HOCA'NIN HİKAYLERİ

 Maraş İmam Hatip'in kurucusu Sandal Hoca yeni kurulan okul için köylerden talebe aramaktadır.Yolu bertiz köyüne düşer camide vaaz verir.Cemaat öğleyemeğini yemeden bırakmayız derler.Israr üzerine bir eve gder.Kaplar kaşıklar çok pis.Hoca temizlik hastası.manzarayı görünce içi kalkar tiksinir hemen bir bahane ile kalkar.Aç karnına bir başka köyeulaşır orada misafire de yemek teklif ederler.Hocabakar ki bu sofranın kap ve kaşıkları çok temiz.İkramları yer ve teşekkür eder.Hoca temizlikten dolayı köylüyü tebrik eder komşu Bertis köyüne de bu temizliğin öğretilmesini ister.Köylüler efendim bu tavsiyenin onlara tesiri olmaz deyince Hoca niçin? diye sorar.Köylü anlatmaya başlar.Hocam o bertizliler cimri adamlardır.Yal masrafından kaçınmak için köpek beslemezler.Biz masraftan kaçınmayız, çok it besleriz; kirli kaplarımızı akşamdan bu itlerin önüne koyarı.Onlar da yalaya yalaya kabı kacağı tertemiz ederler:

İkinci hikayesi şudur.

Sandal hoca yine talebe arayışı içinde köyleri gezmekte yorgun argın vardığı bir köyde yağmur başlar çamur içindedirler.Hemen önlerine çıkan ilk evin kapısını çalarlar.Kadıncağız misafirlerin perişan halini görünce "Evdeaklı eren bir erkek çocuğum var,buyrun" der vemisafirleri içeri alır.Misafirlerin karnı çok açtır.Evin erkek çocuğu birazdan gelir"Amca , anam pekmez verecek yermisiniz? deyince canı gönülden yeriz derler.Biraz sonra içi pekmez dolu bir toprak kap ile pekmez gelir, yanında da bir tabak susam vardır.Buyrun derler.Misafirler kaşık olmayınca nasıl yiyeceklerini bilmedikleri için tereddüt ederler.Çocuğa :Evladım hani kaşık? deyince kaşık gerekmez der,Misafirler "Hadi sen ye de görelim deyince çocuk şehadet parmağını pekmeze batırır sonra susama batırır böylece parmağını ağzına götürerek yalar.Toprak kap bitmiştir.Çocuk ikinci kez toprak kabı doldurup getirir.misafirler onu de yerler.Üçüncü teklifi kabul etmezler."Oğlum kafi, bu gidişle pekmez size kalmayacak" der. Çocuk gayet tabi bir şekilde "Olsun, Pekmezimize sıçan düşmüştü, gerisini dökeceğiz" demiş.

Hoca bu şok açıklama karşısında pekmez çanağını kaptığı gibi yere vurmu., toprak kap parçalanınca  çocuk anasına seslenmiş:"Anaaa! misafir, itimizin yal çanağını parçaladı"

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder