26 Temmuz 2022 Salı

ALEVİLERİ/BEKTAŞİLERİ CAMİLERDEN UZAKLAŞTIRAN NEDENLER

 "Aleviler abdest almaz, namaz kılmaz, oruç tutmaz, gusul yapmaz, şehadet getirmez, helal -haram tanımaz " şeklinde bayatlamış iftiralar asırlardır söylenmiştir.Halbuki bu iftira yerine "Zamanımızın bazı alevileri namaz kılmıyor, namaza yeteri kada rönem vermiyor ya da biz onları aramızda görmüyoruz" şeklinde bir yaklaşım daha makulane ve adilanedir.

Tersinden söyleyelim,adına sünni denipte ailesindeki namaz kılanların durumu nedir? diye sual sorulsa herhalde söyleyecek bir cevabın olmaması gerekir.

Alevileri camilerden uzaklaştıran sebebler üzerinde kafa yorup hadiseye müsahamalı yaklaşmak gerekir.Yeni Asya gazetesinde bir reklam vardı.Camiden çıkan sakallı bir dedenin ağzından "Bir daha on beş temmuz hutbesi dinlemeyeceğim".Adına sünni denen siyasal iktidarın maaşlı memur ve tam destekcisi konumunda olan bir dini yapılanmanın sorgulanması gerekmez mi? Bu konu öncelikli değil mi? Alevilerin sünnilerle camide sıkça namazda bulunmamalarının nedenlerini sıralarsak:

1-:ir defa Allah7a tek ibadet etme yeri cami-mescit değildir.Caminin dışında her yerde ibadet mümkündür."Tüm yeryüzü bana ( ve ümmetime) temiz ve ibadet için secdegah kılındı"(Sahih Buhari 1/28 hadis no 328)

2- Birisini namaz kılarken görmememiz , o kimsenin namazsız  olduğunu göstermez.Sizin namazda görmediğiniz, sizi de namazda görmüyordur.

3-)Hz.Peygamberin mübarek naaşı  ortadan bırakılıp Sakife denilen toplantı yerinde hilafet ve siyaset çekişmesinin başladığı günden başlayan dinden sapmalar, Alevileri ister istemez hakim rejimlerin resmi cami  ve mescitlerinden uzak tutmuştur.Çünkü Hakim iktidarlar camiyi kendilerinin arka bahçesi olarak kullanmıştır.

4-)Cuma hutbelerinde 83 yıl süren zalim Emevi saltanatı ve kısmen Abbasi saltanatının fasık, facir ve zalim hükumdarlarının adının okunması ,

5- Ashabdan başlayıp Emevilerle Abbasilerin abdest, teyemmüm , ezan , namaz, hac, oru, zekat  ve cihat gibi , dinin ana konularında yaptıkları keyfi tahrifat ve tahribatlar. Değiştirilmiş bu tahrifatlar nedeniyle  Ehlibeyt takipçisi Alevilerin bu ibadeti yapmayı caiz görmemeleri.

6- Gadir Hum mevkiinde Hz.Ali efendimize biat eden kimselerin iki ay sonra resulullah'ın vefatı ile biyatlarını inkar edip ters davranış içine girmeleri.

7-İmam Hüseyn efendimizin 71 kişi ile ve 12 imamın 11 nin bu ümmet tarafından din adı altında çok feci şekilde şehit edilmesi

8- Hz.Ali efendimize ve ehli beyt'e ait olması gereken mimberin 83 yıl boyunca Zalim Emeviler tarafında nişgal edilip ehli Beyt'e Cuma namazında açıkca lanet okumaları . 

9- Emevi-Abbasi siyasi otoritelerinin çok sayıda fıkhi mezhep üretip Alevi-Ehli Beyt-Caferi mezhebine müsamaha etmeyip 4 Hak mezhep dışı batıl ve sapık mezhep sayması

10- Alevilerin temiz soy, takva, ilim, ve imamlık şartlarına sahip olduğundan emin olmadıkları birisinin arkasında namaz kılmayı dinen caiz görmemeleri, Camide imamlık yapan kimselerin çok kolay bir şekilde b insanları kürsüden murdar, sapık, kafir, mal ve can namusunun mübah olduğunu söylemeleri, 

11-) Camileredik fiziki ve psikolojik taciz(öcüymüş gibi bakma, yerinden kalkma,saf edğiştirme, ayakkabısını çalma,halı ve camiyi yıkama, namazı tekrar kılma, namazlarını bozdu diye camiye gelmemeleri hususunda tahkir de bulunma ve tehdit..)

12-Din ve şeriat adı altında Alevilerin maruz kaldığı sayısız asimilasyon, baskı, zulüm, işkence, tehcir ve katliamlar.Zalim iktidarların, Alevilerin önderlerini şehit etmeleri, bu önderlerin ilim, medrese ve kitaplardan mahrum bırakılmaları.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder