29 Temmuz 2022 Cuma

BİR SORUYA ON AYRI CEVAP

 "bEN İLMİN ŞEHRİYİM, aLİ DE o'NUN KAPISIDRIR" hadisi şerifini duyan Haricilerden on kişi bir araya gelip,"Gidip ondan bir mesele soralım , bakalım bize nasıl cevap verecek .Eğer her birimize ayrı ayrı cevap verirse , anlarız ki bu zat hakiki alimdir" dediler.Nitekim onlardan biri gelip Hz.Ali efendimize "İlim mi efdaldir, mal mı efdaldir?" dedi.Hz.İmam efendimiz:"İlim maldan efdaldir" deyince, delil istedi.Hz.Ali efendimiz:"İlim enbiyanın, mal ise Karun, Haman ve Şeddat'ın mirasıdır".

Sonra ikinci şahıs gelip aynı suali sordu: Aynı cevabı aldı ve buna karşılık delil istedi.Cenabı Ali :"Mal öyle bir şeydir ki ; sen onu bekleyecek, muhaaza edeceksin, halbuki ilim senin bekçin ve muhafızın olacaktır.

Üçüncü şahıs geldi, aynı soruyu sordu,aynı cevabı aldı ve delil istedi:Hz.şah:" Mal sahibinin düşmanı çok , ilim sahibinin ise dostu çoktur" buyurdu.

Dördüncü kişinin aynı soru, aynı cevabına delil olarak:"Malda sarfiyat yapıldıkça azalır, ilimde sarfiyat arttıkça ilim çoğalır." buyurdu.

Beşinci kişiye delil olarak "Mal sahibi buhul(cimrilik) ve levm(kınama) sıfatlarıyla, ilim sahipleri ise kerim ve ta'zim sıfatları ile çağrılır" buyurdu.

Altıncı kişiye delil olarak:"Mal sahibi kıyamet gününde hesap vermek zorunda kalır, ilim sahibi ise şefaata mazhar olur" buyurdu.

Yedi şahsın delil isteğine:"Mal uzun müddet kaldıkça zaman aşımı ile mahv ve münderiz(izi kalmaz) olur.İlim ise mahvolmadığı gibi , ona hiçbir halel gelmez" buyurdu.

Sekizinci şahsa "Mal kasvet verir.İlim ise kalbi nurlandırır" dedi.Dokuzuncu kişiye ise:"Mal sahibi, mal nedeniyle rububiyet iddiasında bulunur.İlim sahibi ise ubudiyet sevdasındadır."

Bundan sonra gelen onuncu kişiye ise şu cevabı verdi:"İlim hayırlıdır.CenabıHakk'ın inayeti ile bu soruyu sonsuz sayıda bir insan bana sorsa , hepsine de ayrı ayrı cevap veririm" buyurmuştur.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder