2 Ocak 2020 Perşembe

ZİKİR ESNASINDA DÖNMEK (DEVRAN)

Cehri zikir yapan bazı tarikatı aliyede zikir çekenler dairesel şekilde dönerler. Bu usulün Kur'an'daki dayanağı Zümer suresi 75'nci ayetidir. Bu ayette geçen HAFFİYNE kelimesini müfessirler (EY DA'İRİYNE ZAKİRİYNE) şeklinde tefsir etmişlerdir. Melaike ikiram  arşı alanın etrafını tesbihlerle ve zikirle daire şeklinde devran ettikleri cihetle; farz, vacib, sünnet olarak kıldığımız namazlar meleklerin ibadetlerini cami olduğu gibi, sofiyyenin ictihad ettiği DEVRANI ŞERİF'te arşı ala meleklerinin ibadetini cami olduğundan bu şekilde devran ederek hakkı zikretmesini içtihad etmişlerdir
Hac farizasını ifa eden müminler Kabe'nin etrafını dualar okuyarak tavaf ederler. Tarikatı aliyyenin cehri kolları devran esnasında YA ALLAH, HU, HAYYÜL KAYYUM, VAHİD, AHAD, SAMED esmai şerifleri en az yedi defa okuyarak  ile devran ederler.
Zikirde dört köşe şeklinde değil halka şeklinde oturmak sünneti seniyyedir. Çünkü Efendimiz (sav) "Halkai zikr" tabirini kullanarak "cennet bahçesi" ifadesini buyurmuştur.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder