26 Şubat 2017 Pazar

NEFİSLERE ZULÜM ETMEK

Biz  zulmü,kötülük etmek,aç bırakmak,isteğini vermemek,kötü davranmak olarak telakki ederiz.Halbuki zarar veren şeyi beslemek geliştirmek te zulümdür.Çünkü o zararlı şey sonunda büyüyüp istila edecektir.Mesnevi-i şerifte belirtildiği gibi,dikene su vermek adalet değildir.Meyveli olan ağaca su vermek adalettir faydalıdır.Allah Teala emirleriyle ve yasaklarıyla sınırlarını çizmiştir. ki yola girenler korunsun.Eğer insanlar Allah'ın koymuş olduğu sınırı aşacak olursa hak yoldan ayrılmış Bu'd karanlığına sapıtmışlardır.Bu da insanın nefsine yapılacak zulümlerin en büyüğüdür.Çünkü bunu yapanlar ,nefislerini yüce derecelere ve yakınlığa vasıl olmaya engel olurlar.
Alimlerden birisi der ki:Allah'ın emrini hafife almak ,emredeni iyi bilmemekten /az bilmekten kaynaklanmaktadır.O halde Yüce Allah'ın ilmi karşısında azabından korkmak ile rahmetini ummak ya da haya ile ismet arasında olmalı.
Koruyucu sebeblerden herhangi birine sahip olmayan insan masiyete düşer ve nefsine zulmeder.Kamil olan insan nefsine hem zahiri hem de batıni yönden hakkını veren insandır ve ona zulmetmiyendir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder