28 Ocak 2022 Cuma

KURAN PRESPEKTEFİ İLE HALKLARIN(DEVLETLERİN)YOK OLUŞ NEDENİ:(5)

         5.Yönetici ve Zenginlerin Lüks ve İsrafa Dalmaları:

      "Allah müsrifleri sevmez"(Enam 141,Araf 31)

      "Musrifler, İblis'in  dostlarıdır."(İsra 27,Furkan 67)

      "Sakın sınamak için başkalarına verdiğimiz dünya malınının çekiciliğine göz dikme!"(Taha 131)

Resulullah'ın şahsında bu hitab, herkesedir.

     "Mallarınızı aranızda haksız yollarla yemeyin"(Bakara 188,Nisa 29)

      Kamu malına zarar verme peygambere bile yasaklanmış"(Ali imran 161) iken, bulunduğu makamı kullanarak rüşvet, komisyon, ihaleden pay alma, yatırımlardan çalma gibi gayri meşru yollarla kazanç sağlamaya çalışanların savunuculuğunu yapanların vay haline!

        Halife Ömer: "İnsanların en cahili, başkasının dünyası için ahiretini heba edenlerdir!" der.

       Tehdid, korkutma ve hile ile isanların mallarını yemeği, tartıyı eksik yapmayı, alışverişte hile ve sahtekarlık yapmayı  Allah'ın yasaklamış olduğu, Şuayb Peygamberin kavminin örneğinde detaylı zikredilmiştir.(Araf 87 ila 102)

       Yeryüzü, halklar sefalet içinde iken, onlardan topladıkları vergilerle lüks yaşayan müstekbirlerin  harabeye dönmüş  saltanatlarının yıkıntıları ile doludur. Kur'an bunların bir kısmının acı sonlarından bahseder.

       Kutsal sayılan günlerde, islam coğrafyasındaki yöneticilerin, iktidarlarını koruma ve sürdürme amaclı dağıttıkları ulufelerin; iş adamlarının, mahiyetlerindeki çalışanları susturma amaçlı dağıttıkları yardım paketlerinin Allah katında ne faydası olabilir(?)

    "Dini yalanlayan, yetimi itip-kakan, fakirlerle aynı yaşamı paylaşmaya tenezzül etmeyen, şekilselliğin ötesinde anlam ifade etmeyen ibadetlerinde şüpheye düşen, insanların haklarını vermeyen riyakarlara yazıklar olsun, diğer bir ifade ile yaşasın onlar için cehennem!(Maun 1 ila 7)

       İnsanlara hoş görünme amacıyla mallarını riyakarane dağıtanları Allah, iblisin dostları olarak nitelendirir(Nisa 38)

      Siyaset, ticarî bir meslek olmadığı gibi; devlet idaresi de bir geçim kaynağı olamaz. Makamlara züğürt gelip, Karunlaşanların Allah ile ne yakınlıkları olabilir(?)

       Kur'an, mülkü ile şımaran Karun gibilerin, Ad, Semud, Eyke halkı gibi zenginleşip azgınlaşanların nasıl helak olduklarından bahseder.

       Peygamberler şahsi miras bırakmamışlar, İlk halifeler de, mal bırakmamışlar, şahsi borçlarını da yakınları ödemiştir.

       Devletin, asıl görevi halkını korumakla birlikte, hayatlarını refah içinde devam ettirebilmekeri için gerekli ortamı inşa etmektir

        Resulullah da, ilk halifeler Ebu Bekir,Ömer, Ali ve Ömer b.Abdulaziz de toplumdan farklı bir yaşam sergilemediler.

     Dünyadaki 26 zenginin sahib olduğu servet, dünyadaki nüfusunun yarısının sahib olduğu servete eşit olduğu söyleniyor. Böylesi bir dünyada huzur, güven ve saadetten bahsedilebilinir mi(?) Azgınlar, halkların direniş korkusunu hiçbir zaman beyinlerinden silemiyorlar. Yaptıkları tahribattan doğanın her an tepkisinin endişesiyle yaşıyorlar.

       Yoksulluk ve lüksün ilelebet sorunsuz yanyana durması mümkün değildir.

      İbn-i Haldun: "Aşırı Fiat artışları, tükenişin, bitişin, yıkılışın habercisidir" der.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder