28 Ocak 2022 Cuma

KURAN PRESPEKTEFİ İLE HALKLARIN(DEVLETLERİN)YOK OLUŞ NEDENİ:(7)

  7.Ekosistem'de Yapılan Tahribat.

         Diğer altı nedenlerden farklı olarak, Burdaki felaket ve helak, doğadan gelmektedir.

        "Islahından sonra yer yüzünde fesad çıkarmayın, doğanın dengesini tahrib etmeyin"(aRAF 56,85)

        "Allah, insanların bir kısmı diğeri ile def etmesiydi, yeryüzundeki denge bozulurdu.(bAKARA 201)

       "Allah, insanların  heveslerine uysaydı, gökler, yer ve içindekiler ifsad olurdu(bozulurdu)."(Müminun 71)

      "Yeryüzünde bozgunculuk yapmayın  denildiğinde, biz ıslah edicileriz derler. Hayır, onlar bozgunculardır, fakat akıl etmezler."(Bakara 11,12)

       "İnsanlardan öyleleri var ki yeryüzünde tahribat yaparlar, ekin ve neslin genetiğini değiştirirler. Allah bozgunculuğu sevmez."(Bakara 205)..

        "Yer yüzünde tahribat yapıp ıslah etmeyen savurganların işlerine uyma."(Şuara 151,15)

        Atomdan en büyük galaksilere kadar evrenin tümü bir denge üzere kuruludur. Buna İslam literatüründe SUNNETULLAH denir: (Allah'ın evrendeki dakik, hassas işleyen, şaşmaz, değişmez eşsiz düzeni, yasaları).

       "Allah'ın sünnetinde asla bir değişiklik görülmez."(Ahzab 62) İnsan oğlu; aşırı , doyumsuz istek ve hırsiyle bu denge ile oynadığı zaman, doğa tebkisini verir, büyük felaket ve yıkımları peşinden getirir.

        Tarihte ve günümüzde insanlık, yaptığının bedeli olarak büyük acılar yaşamıştır .

    Sonuç:

    Zulüm, azgınlık, taşkınlık, israf,  bozgunculuk üzere kurulu iktidarların yıkılması, değişim ve ıslahı bazen halkların direnişiyle, bazen başka zalimlerin eliyle, bu da olmaz ise doğanın tepkisiyle, (inancıma göre de ilahi irade ile) olmaktadır.

       "Herkes insanları değiştirmeyi düşünür, ama hiç kimse kendisini değiştirmeyi düşünmez."(Tolstoy)

       "Bir toplum kendisini değiştirmedikçe, Allah onu değiştirmez."(Rad 11)  Değişimi önce halk isteyecek, emek sarf edecek. Gücünü aştığında er-gec ilahi irade mutlaka devreye girer.

      Eyke, Medyen, Ad, Semud toplumlarının; Karun gibi halkın emeğini sömüren doyumsuz kentsoyluların; Nemrud, Firavun gibi ilahlık taslayan azgınların; yakın tarihte de Sezar, Hitler, Mussolini, Lenin, Mao, Şah, Saddam gibi diktatörlerin  dramatik  sonları, yukarıdaki yedi  madde çerçevesinde değerlendirilebilir.

       "Allah bunlara asla zulmetmedi, fakat onlar kendi kendilerine zulmettiler."(Rum 9) İşledikleri zulüm ve kötülüklerden dolayı helakı hak ettiler .

       En'am,11;Neml ,69; Rum,42; Yusuf 109; Hac 46; Mümin ,21, 82; Muhammed 10; ayetlerinde Allah, yeryüzünde gezib bunların eserlerinden ibret alınmasını  tavsiye ediyor

      Yaşadığı musibetlerden dolayı kimse ümitsizliğe, yese kapılmasın, sahib olduğu servet ve makamın sarhoşluğu ile de kimse ebediliği hayal etmesin.

       İktidarlar küfür(ilahi iradeyi inkar) üzere devam edebilir, Ama zulüm üzere asla devam edemez.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder