30 Temmuz 2020 Perşembe

PEYGAMBERİN BU ALEMDE VAZİFESİ

Resulullah efendimizin bu dünyada ifa ettiği vazifelerin başlıcası:
a. Allah'ın ayetlerini okumak,Kitabı ve hikmeti öğretmek,yani Hak teala'dan aldığı vahiyleri şerh ve izah etmek; gerektiğinde içtihadda bulunmak.
b.Allah'ın emir ve nehiylerini icra etmek ve ettirmek.
c.Kalpleri tasfiye ve nefisleri tezkiye etmek, bu vesileyle ruhlarda tasarrufda bulunmak.
Bir de bunlara ilaveten Cenabı Peygamberin hususi bir vazifesi  daha var ki, bu da Cenab-ı Hakk'dan ahkam tebellüğ etmektir.
İslam alimleri ^"Allah'dan ahkam tebellüğ" etmek vazifesi dışındaki bu üç vazifeyi de onun haleflerinde bir meşruluk şartı olarak görürler.
Bu üç vazifeyi yapabilmek için sohbeti Resulullah'da bulunmak gerektiğinden hulefai raşidin hazretleri nin hilafetine ,"hilafeti Kamile" adı verilmiştir.Bu üç vazifeyi kendisinde cem edemeyenlerin hilafeti ise "hilafeti suriyye" yani Şekli hilafet adını vermişlerdir.
İlk dört halifeden sonra bu üç vazifenin bir kimsede toplanamayacağı fikrinden hareketle içtihadın zahir ulemasına, icraın devlet reisine , nefisleri tezkiye ve ruhlardaki tasarrufun ise meşayiha tevdi edildiği şeklinde bir tasnifde yapılmaktadır.
Bu tasnif sebebiyle Osmanlı, şeriat işlerini yürütmeyi Şeyhülislam'a, İcraını padişaha, manevi terbiyeyi de mürşidi kamillere vermiştir.Hazreti Peygamberin yaptığı vazifeleri üçlü saç ayağına oturtarak ulvi bir tevhid ile i'layı kelimetullah yolunda muazzam bir hizmet yürütmüşlerdir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder