18 Temmuz 2020 Cumartesi

HERC Ü MERC

Efendimiz (sav)'in bir hadisi şerifi:"Kıyamet yaklaşınca, dünya herc ü merc içinde kalır".
Sahabe efendilerimiz sorarlar:"Herc nedir ya Resulallah?" dediklerinde :""Her türlü kargaşa, karışıklık ve savaşlardır" buyuruyorlar.
"Herc" denilen kavga, münakaşa, savaş hali; en dar dairede iki kişi arasında niyet,söz ve beden mücadelesi olarak başlar. Sonrada bu savaş haline alınca  taraf sayısı artar. Kötü niyetle karşı karşıya gelen iki kişi arasındaki her türlü mücadelenin adı hercdir. İki taraf birbirini suçlasa da Efendimiz ölen ve öldürenin cehennemde olduğunu haber verir.Bu durumu ifade eden hadis şudur:
Ebu Bekre es-Sekafi'den rivayet edildiğine göre; Peygamber (sav) buyurdu:"İki Müslüman birbirine kılıç çektiği zaman ; öldüren de ölen de cehennemdedir." bunun üzerine ben :"Ya Resulallah! Öldürenin durumu belli ama ölen niçin cehennemdedir?" diye sordum. Resulullah (sav) buyurdu:"Çünkü o da arkadaşını öldürmek istiyordu" buyurdu.
Buhari/İman -22,Müslim /Kasame -33
Bu hadisi şerifi günümüz hadiseleriyle yorumlarsak Müslüman ülkelerdeki savaşta yer alan her kimsenin akıbeti konusunda ışık vermektedir.
Dün devleti ele geçirme gücünü hissedenler bir şeyler yapmaya kalktı, başarılı olamadı, sonrasında İktidar gücünü kullanarak zulüm yaptı."Zulüm" kelimesi, hak edenler için değil, ibadet yönü ağır basıp niyetleri düzgünler olanların mağdur edilmesidir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder