17 Temmuz 2020 Cuma

ALLAH'A ŞİRK KOŞULAN ALANLAR

"VE MİNENNASİ MEN YETTAHİZÜ MİN DUNİLLAHİ ENDADEN(İnsanlar arasında Allah'ı bırakıp ta O'na ortak koşanlar vardır"Bakara 165)
Ayetteki endad kelimesi "nidd" kökünden olup "Allah'dan çok sevilen, sayılan, güvenilen ve kıymet verilen şey"manasınadır. Mesela evladını Allah'dan çok seven, ona Allah'dan çok bağlanan , onu kendine ilah yapmış olur. İnsan malını, mülkünü, evladını sevebilir ancak Allah'dan fazla sevmemelidir. Allah'a şirk koşulan alanlar en genel anlamda üç tanedir:Bunlar sevgi; güven ve takdir etme şeklindedir.
Takdir etme İnsanın, Allah'ın yerine hüküm vermeye kalkışmasıdır. Allah'ın koyduğu hükümlerin içerisine nefsini sokup helal, haram diyerek değerlendirme yapanlar Takdir ve Hüküm vermede Hakk'a şirk koşmuşlardır.
İnsanlar bilmelidir ki; Mülk sahibi yegane Allah'dır bu nedenle mülkünden yararlandırmada, Cennetine kabulde yahut cehennemine sokmada takdir ve hüküm O'na aittir. Biz Cennetin ve cehennemin bekçisi değiliz. Bu yerlerin kapısına durup şu cennetlik, bu cehennemliktir gibi laflar edersek takdire dil uzatıp şirke girmiş oluruz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder