18 Temmuz 2020 Cumartesi

KURBAN İBADETİNİ SULANDIRMAK

Kurban, dinimizin emridir. Tasavvufta kurban için, vücudumuzun(nefsimizin) sigortasıdır denilir. Nasıl ki hayat sigortası yapılır, araç kasko ve trafik sigortası yaptırılır, bu bir nevi güvence verir (ki sigorta hususu Fıkhi olarak izah yapılamamıştır).
Pandemi nedeniyle kurban ibadetinin zorlaştırılması, kesim yerlerinin sınırlandırılması,insanlarımızı bu ibadetten soğutmaktadır. Buna karşılık yardım kuruluşları Kurbanın iç piyasadaki fiyatının yarısına kurban kesilebileceğini ilan ederek Kurban kesmeyin, bedelini verin anlamında insanlarımıza alternatif sunmaktadır.
Geçmişte cemaatin bu şekilde kurban parası toplayarak kurban kesmedikleri anlaşılmıştır. Çünkü, cemaatin efendileri fetvalarını kendi nefislerinden vermekte idiler.
Hak Teala'nın yasakları devlet eliyle işlenirken memuriyet olan Diyanetin farklı bir açıklamasını beklemek mümkün değildir. Aksine, Pandemi süreci nedeniyle vücudumuzun sağlık sigortası olabilecek kurban ibadetinin vatandaşlarımızın bizzat ifa etmeleri teşvik edilmelidir. Aksi halde "ibadet" ücretleştirilecektir. Namazı ben kılamıyorum al sana ücreti sen benim yerime kıl.Ben hacca gidemiyorum al ücreti benim yerime ifa et.denilirse şaşmamak gerekir. Gerek mali gerekse bedeni ibadetlerimize vücudumuz katılmalıdır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder