18 Temmuz 2020 Cumartesi

İNSANIN ALDANIŞI -İMAM GAZALİ

İmam Gazali hazretleri insanın aldanışı" isimlikitabında aynen şöyle anlatır:"Nefisten temizlenmesi en zor olan şey "hubbi riyaset" yani baş olma, yönetme, toplumda ve devlette nüfuz sahibi olma arzusudur. Birisi kalkıp da bu zahit görünümlü insana:"Belli ki siz Allah'ın sevdiği kullardansınız, çok değerlisiniz" diyecek olsa, bunu duyduğuna sevinir. Daha bir gayretle arınmış kişilerden gibi görünmeye çalışır. Öte yandan birinin eleştirisine muhatap olsa, o kişiye demediğini bırakmaz. Ona beddua dahi eder, öyleki bazen küfürle itham etmekten bile çekinmez"
"Bu kişiler iyi ahlak üzere olduklarını, tevazu ve hoş görü sahibi olduklarını ima ederek hizmet için yola çıktıklarını söylerler. Bazı insanları toplayıp bunların masraflarını üstlenirler.Ancak asıl niyetleri bu işi kullanarak mal kazanmak, sayılarını artırmak ve bununla övünmektir.Asıl niyetleri cemaatlerinin sayısını artırmaktır."
Erdiğini iddia ederek insanları aldatanlar; fukahayı, müfessirleri ve muhaddisleri küçümser, kendilerini onlardan üstün görürler. Bunları adam zanneden saf insanlar da işlerini güçlerini bırakıp onların yanlarından ayrılmaz ve peşlerinden giderler. Onlardan öğrendikleri bir takım asılsız bilgileri dillerinden düşürmezler; adeta vahiymiş gibi ezberleyip tekrar tekrar söylerler".

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder