22 Temmuz 2018 Pazar

YÖNETİCİLERE ÖĞÜTLER(HZ.ALİ KV)


Hz.Ali’nin(ra) yöneticilere öğütlerinden birkaçını zikretmek isterim bu bağlamda;

* Adalet, halkın dirliği ve düzeni, idarecilerin süsü ve güzelliğidir.

* Hükümdarın devleti, adalette saklıdır. Hiddetine, öfkene, eline ve diline hakim ol. Sakın halkından uzun müddet uzak durma veya gizlenme. Halka sevgi ve merhamet besle. Alçak gönüllü ve ölçülü ol. Denetime önem ver. Hiçbir işi ihmal etme. Sana helal olmayan şeylerde nefsine karşı sıkı dur.

* Halk bölümlere ayrılmıştır. Bölümlerin bir kısmı diğer bölümün tamir edilmesiyle düzelir, huzur bulur. Bir bölümün diğer bölümden bağımsız kalması düşünülemez.

* Onlara öyle muamele et ki, halk senin hakkında güzel duygulara sahip olsun. Güzel duygular senin işini kolaylaştırır. Şunu da bil ki, senin hakkında iyi düşünen halk, idarenden memnun demektir. İdaren altındaki şehirlerin düzene girmesi ve halkın güvenliğe, huzura kavuşması için daima bilginlerle görüş, bu konuda erdemli, vefakar, cömert, merhametli yardımcılarla çalış.

* Cimri kişiyle toplantıda bulunma; seni üstünlükten alıkoyar, ihsandan men eder, sana yoksulluğu gösterir. Korkakla toplantıda bulunma, ona danışma. Çünkü o, işlerinde zaafa düşürür, yapacağın şeylerden seni alıkoyar. Aşırı hırslı kişiye de danışma; zulümle mal yığmasını sana güzel gösterir.

* Vakitlerin en üstününü seninle Allah arasındaki vicdan muhasebesine ayır. Fakat halka ayırdığın en önemli zamanlar eğer adaletli ve mutluluk vericiyse Allah’a ayrılmış zaman gibidir…

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder