28 Temmuz 2018 Cumartesi

MESNEVİDEKİ PAPAĞAN HİKAYESİ

Mesnevi-i Şerifin ikinci hikayesi  bir papağana aittir.bir kediden kaçayım derken dükkandaki gül yağı şişelerini devirmiştir ve dükkan sahibi bundan dolayı başına vurur saçları dökülerek cavlak olmuştur.hiç konuşmaz.ta ki dükkan önünden başı cavlak biri geçene kadar ve ona:"Ey kel,ne diye kellere karıştın? sen de mi şişeden gül yağı döktün?"
Bu hikayede insanda bulunan kıyas'ın insanı yanlışa götüreceğini anlatır.ve devamında derki:Farsçada aslan ve süt anlamına gelen "şir" kelimesinin yazıdra birbirine benzerse de manada ayrıdır.Bunun gibi sende seçkinlerin , temiz kişilerin halini kendine kıyas etme.Bütün insanlar, velileri , kendi nefisleri ile kıyas ettikleri için yoldan çıkmışlardır.Bu sebebden ötürü , Allah7ın seçkin kullarından pek az kimse haberdar olabildi.
Yasin suresinde zikredilen Habib-i Neccar haberindede Antakya ahalisi gelen elçilere "Sizde bizim gibi bir insansınız" demişlerdir.kendileri ile elçileri kıyas etmeleri onları yanlışa götürmüştür.
Allah'ın velileri seçilmişlerdir.Seçmek Hakk Teala'ya ait bir tasarruftur.Bu nedenle şeyh efendilerin ,kendinden sonrası için layık değilse bel evladını işaret buyurması uygun olmadığı için sestim devam etmemektedir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder