9 Temmuz 2018 Pazartesi

NECMEDDİN KÜBRA HAZRETLERİ

Necmeddin-i Kübra hazretleri,Mevlana Efendimizin Babası Sultanül ülema Bahaddin Veled hazretlerinin şeyhidir.Buyurduki:
"!ŞERİAT gemi gibidir.TARİKAT ise deniz.HAKİKAT de inciye benzer.Kim inciyi isterse gemiye biner sonra denize açılır daha sonrada inciye kavuşur.Bu düzeni(sıralamayı) bırakan inciye kavuşamaz.
Önce istekliye gereken ŞERİAT dır.Efendimiz (sav) buyurmuştur:"ŞERİAT ağaçtır.Tarikat dalları.MARİFET yaprakları, HAKİKAT de meyvesidir.
Ağaç olmazsa dalları, yaprakları ve meyveleri nasıl olur.Buna göre şeriat olmazsa tarikat, marifet ve hakikat nasıl olabilir?
Şeriattan maksat Allah ve Resulünün emirleridir.Vedahi haramı terk etmek.
Tarikat takvayı alıp uygulamaktır.O da seni menzil ve makamatı geçirip Mevlaya yaklaştırır
Hakikata gelince  bu da gayeye ulaşmak ve tecelli nurunu müşahede etmektir.
Namaz hakkında söylenenlere bakıldığında:"Namaz şüphesiz hizmettir, kurbettir(yakınlaşmadır) ve vuslattır(kavuşmadır).
Hizmet şeriatda , kurbet tarikatde, vuslat hakikattadır.Çünkü namaz bu üç üstün özelliği kendisinde toplamıştır.Şöyle de denmiştir:Şeriat O'na ibadet etmen,Tarikat O'nun huzurunda olman, hakikat ise O'nu müşahede etmendir"
"Halvet nedir?" diye soruldu.Cevap:Halvet halktan uzaklaşmak Hakk'a koşmaktır.Çünkü bu nefsten kalbe, kalbden ruha, ruhdan sırra ve sırdan her şeyi yaratan Halık'a olan bir yolculuktur.Bu yolculuğun mesafesi nefse göre uzak, ruha göre çok yakındır.
Şeriat de taharet(temizlik) vücudu pislikten temizlemektir.Tarikat de taharet(temizlik) heva ve hevesten geçmektir.Hakikat de taharet(temizlik),kalbi masivadan boşaltmaktır.
Şeriatın namazı,erkan(kurallar) ve ezkar(belirli okunan dualar) iledir.Tarikatın namazı ,dünyadan kurtulmak ve tamamen Rahman'a yönelmektir.Hakikatın namazı her yerde ve zamanda Yüce Hakk'ın zatında müstağrak olmaktır.
Şeriatın orucu yemeden içmeden kesilmek.Tarikatın orucu yaratılanların Rabbi ile meşgul olmak için evhamdan uzaklaşmaktır.Hakikatın orucu , devamlı suretde Melik ve Allam olan Allah'ın vechini müşahededir.
Şeriatın zekatı 20 miskal için yarım miskal vermektir.Tariaktın zekatı , malın hepsini tasadduk etmektir.Hakikatın zekatı , hal ve maldan soyunmak veYüce Zat ile tahakkuk etmektir(hakikatına ermektir)
Eğer bir kişiyi gökte uçar, deniz üstünde yürür,ateş yutar v.s gibi keramete benzer bir halde görürseniz eğer o kimse Allah'ın farzlarından birini ve Peygamber (sav) 'ın bir sünnetini terk eder görürseniz o ,iddiasında yalancıdır,yaptığı keramet olmayıp sihirdir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder