24 Haziran 2017 Cumartesi

ALLAH TEALA'NIN ÖVDÜĞÜ SIFATLARIN SAHİBİ SAHABELER

Furkan SURESİNİN (25/63)ayetinde belirtilen"yeryüzünde tevazu ile yürürler" buyruğunda anlatılan Hz.Ebubekir (r.a)dır.Ona "Kureyşin halimi/yumuşak huylusu"denirdi.Yüce Allah Onu İslamla şereflendirdiği zaman Beni Mahzum ve Beni Umeyye kabilesine mensup kafirler onu dövmüşler Mekke mescidinin kapısında baygın bırakmışlardı.Bu yüzden Beni Teym kabilesi, Beni mahzum kabilesi ile düşman oldular.Kendilerinden geçmiş halde olan Ebu Bekir'i evine götürdüler.Kendine geldiğinde annesini başucunda oturur gördüğünde Annesine :"Anneciğim, Muhammed nerededir, ona ne oldu?" diye sordu.orada bulunan babası Ebu Kuhafe şöyle dedi:
"Ey oğul, Muhammedin durumunu sorup onu düşünmenin yeri ve zamanı mı?Onun yüzünden hiç kimsenin başkası yüzünden başına gelmeyecek şeylerin geldiğini görmüyormusun?Ey oğul, görmüyormusun ki senin taassubun yüzünden Beni Teym kıyam etti.Kabilenin önde gelenleri, eğer sen Muhammedin dininden vazgeçersen,atalarının dinine geri dönersen,Beni mahzum kabilesinden diyetini talep edeceklerini,hatta senin rahat ve huzurun için onların köklerini kurutabileceklerini söylüyorlar"
Ebu Bekir (r.a9son derece halim selim tabiatlı , sabırlı ve mütevazi idi.Başını kaldırdı ve şöyle dua etti:"Allahım.Mahzumoğullarına hidayet et.Çünkü onlar bilmiyorlar ve bana haktan batıla dönmemi emrediyorlar.Yüce allah hilmi,vakarı ve doğru sözleri sebebiyle onu övdü ve hakkında şöyle buyurdu:"Yeryüzünde tevazu ile yrürler ve kendilerini bilmez kimseler onlara laf attığında (incitmeksizin)"Selam" derler(geçerler")(Furkan 63)
"Geceleri Rablerine secde ederek ve kıyamda durarak geçirirler) Furkan 64)ayeti bütün geceyi kıyamda ibadetle ve teheccüdle geçiren Ebu Huzayfe hakkındadır.
"Ve şöyle derler:Rabbimiz ! Cehennem azabını üzerimizden sav.."(Furkan 65) ayeti ,cehennem korkusundan ve Allah'dan uzak kalmak ateşinden sürekli ağlayıp mahzun olan Ebu Zer Gıfari (R.a) hakkındadır
"(O kullar),harcadıklarında ne israf ne cimrilikederler.ikisi arasında orta yol tutarlar."(Furkan 67) ayeti Ebu Ubeyde hakkındadır.Malını kendisi ve akrabaları için infak etti.Allah onun davranışlarından razı oldu.
"Yine onlar ki,Allah ile beraber(tutukları) başka bir ilaha yalvarmazlar,Allahın haram kıldığı cana haksız yere kıymazlar ve zina etmezler"(Furkan 68)ayeti Ali b.Ebi Talip  hakkındadır.O hiçbir zaman puta tapmadı,zina etmedi ve haksız birini öldürmedi.
"(O kullar), yalan yere şahitlik etmezler...."(Furkan 729ayeti Said b.Zeyd b.Amr b.Nüfeyl(r.a)hakkındadır.Birisi bir başkasın zırh satmıştı.Satan adam pişman oldu.Said'e :"Sen bu zırh babamındır.Filanların onda hakkı yoktur"diye dava et sana rüşvet vereyim"dedi.Said:"Benim,senin rüşvetine ihtiyacım yok.Ylan söylemek te benim işime gelmez"dedi.Allah onun davranışından razı oldu.
"Kendilerine Rablerinin ayetleri hatırlatıldığında ise , onlara karşı sağır ve kör davranmazlar..."(Furkan 73) ayeti Said b. Ebi Vakkas hakkındadır.
"Ve (o kullar):"Rabbimiz ! bize gözümü aydınlatacak eşler ve zürriyetler bağışla ve bizi takva sahiplerine önder kıl"derler"(Furkan 74) ayeti Ömer b.Hattab (r.a) hakkındadır.
Bu beyanları Hz.Ali Efendimiz yapmış Cabir b.Abdullah rivayet etmiştir

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder