19 Ağustos 2016 Cuma

BU ÇAĞRI TÜM İNSANLARADIR(Hz.MEVLANA)

Gel,gel,daha yakın gel! Bu yol vuruculuk daha ne kadar sürüp gidecek? Madem ki sen bensin,ben de senim,artık bu senlik benlik nedir?
Biz Hakk'ın nuruyuz.Hakk'ın aynasıyız . Şu halde , kendi kendimizle , birbirimizle ne diye çekişip duruyoruz? Bir aydınlık bir aydınlıktan neden böyle kaçıyor ?
Biz,hepimiz,bütün insanlar, tek bir vücut halinde olgun bir insanın varlığında toplanmış gibiyiz!Fakat, neden böyle şaşıyız ? Aynı vücudun birer uzvu olduğumuz halde neden zenginler yoksulları böyle hor görürler ?
Aynı vücutta bulunan sağ el, ne diye kendi sol elini hor görür? Her ikisi de madem ki senin elindir, aynı tende uğurlu ne demek, uğursuz ne demek ?
Biz, hepimiz, bütün insanlar hakikatta tek bir cevheriz,aklımız da bir,başımız da bir!Fakat , bu kambur felek yüzünden biri iki görür olmuşuz!Haydi şu benlikten kurtul:herkesle anlaş,herkesle hoş geçin!Sen,kendinde kaldıkça,bir habbesin, bir zerresin !Fakat, herkesle birleştin , herkesle kaynaştın mı bir ummansın, bir madensin!
Bütün insanlarda aynı ruh vardır;fakat bedenler , tenler yüzbinlerdir !Nitekim,dünyada sayısız badem vardır;ama hepsinde de aynı yağ bulunmaktadır.
Dünyada çeşitli diller,çeşitli lüğatlar var;fakat hepsinin de anlamı birdir ! Çeşitli kaplara konun sular ,kaplar kırılınca birleşir ve bir su halinde akarlar !
Tevhidin ne demek olduğunu anlar da ,birliği ararsan ,gönülden sözü,manasız düşünceleri söküp atarsan ,can , mana gözü açık olanlara haberler gönderir,onlara gerçekleri söyler !
(Divan-ı Kebir/Hz.MEVLANA)
                                 
 -
BU SÖZLER SİYASİ İKTİDARA SÖYLENMİŞ OLSA-
Ey Cenab-ı Hakk'ın geçici bir müddet bu ülkeyi yönetmek için imkan verdiği kişiler,evlatlarım !
Her şey Allah'ın elinde ve onun takdirinde.Bu ülkeyi bir vücut olarak telakki ederseniz sağ el de o vücudun uzvu,sol elde o vücudun uzvu.Sağ elinle sol tarafına vurursan yine kendini dövmektesin.ve bu davranıştan doğan acıyı yine senin vücudun hissetmekte.Harap ettiğin yine senin vücudun.EL-MUSAVVİR olan güç,sağ eli sağ tarafta,sol eli sol tarafta halketti.Renkleri,meşrepleri zenginliği farkedilsin diye halketti,çeşitliliği ziyadeleştirdi.Baharı da yaratan Allah,Boranıda yaratan Allah.Allah'ın ahlakı ile ahlaklanın.Görün ki "RAHMET'İ,GAZABINI GEÇMİŞTİR".Emaneti muhafaza etmek pek ağır bir yüktür.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder