6 Ağustos 2019 Salı

EVLİYAYI TANIMAK ,HAKK'I,PEYGAMBERİ TANIMAKTAN GÜÇTÜR

Malum olsun ki Hakk'ın tecellisi isti'data göredir. İstidadı ezelisi insanı Kamil'i görmeğe ve onun hakayık ve maarifini dinlemeğe müsaid olmayanların, bu alemde basiretleri kapalıdır. Bilakis onlar, kamillerin hakikatlarla ilgili sözlerinden ürkerler ve hatta inkar dahi ederler. Zira çürük elma mesabesinde olan taklit ilimler ve nazariyyeler onların istidadlarına muvafık gelmiştir. Ezeli istidattaki bu yoksunluk haşa Hakk'ın zulmü değildir. Zira cebir yoktur. Cebir ancak bu gibilerin kendilerinden, yine kendilerine vaki olmuştur.
Çürük elma ohan ilmi taklitte olanları evliya tarafınadavet eden bir kimse olduğunda onunla alay ederler ve derler ki:"Bu kendinden geçmiş olan miskin, kazayı ilahiden deli olmuştur ki, bizi asla kendisinde velayet eseri olmayan kimseye davet ediyor".
Ehlullahı bilmek Allah'ı bilmekten daha güçtür derler. Çünkü ilahi kudretin eserleri meydandadır. Aklı veizanı olan kimse bu eserlerden, müessir olan Hakk'a intikal edip, onu idrak eder. Keza evliyayı bilmek, enbiyayı bilmekten daha güçtür. Çünkü peygamberlere, halkı bulup davet etmek şarttır ve icabı halinde izni Hakk ile mucize gösterirler. Fakat evliyaya gizlenmek vacibdir. Onlara, halkı bulup davet etmek lazım değildir, bilakis davetten içtinap lazımdır. Bu nedenle avamı halk, evliyayı idrakten acizdir...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder