28 Haziran 2019 Cuma

İHRAMCIZADE İSMAİL HAKKI TOPRAK(K.S)

1880 yılında Sivas’ın Örtülü pınar Mahallesi’nde dünyaya gelmiştir.  Babası Hüseyin Hüsnü Bey, Sivas kolağasıdır. Halk arasında Nilli Hatun diye bilinen annesi Aişe Hanım, zamanın Nakşibendî büyüklerinden Seyyid Mustafa Hakî Efendi’ye intisaplı Medineli bir seyyidedir. Medrese tahsilinden sonra skerlik görevini Kurtuluş Savaşı yıllarında kol komutanı olarak maiyetindekilerle birlikte Suşehri’ne cephane taşımak suretiyle yerine getirmiştir. Sivas’ta bulunan Kadirî büyüklerinden Arap Şeyh ile Halvetî Mûr Ali Baba ile manevî münasebetleri olmuş ve sonunda Tokatlı Seyyid Mustafa Hakî Efendi (k.s) ile tanışarak tam bir teslimiyet içinde tasavvufî âleme girmiştir. 
            kendi diliyle önder vasıflı insanlarda bulunması gereken hususları şöyle ifade etmişlerdir:
- Tasavvuf, yok olup, sonra var olmaktır.
- İnsan ne ararsa zannında bulur.
- Muhabbeti olan hata görmez, görse de göz yumar.
   İdare ilmini öğrenin, insan kızınca şeytanın malı olur.
- Oğlum, Allah’ın rızasını kazan, gönlünü yap, işini O’na gördür.
İsmail Hakkı Toprak Efendi (k.s) 02.08.1969 Cumartesi günü sabah saat 09.00 sularında vefat etmiştir. Cenaze namazı Sivas Paşa Camii’nde kılınmış ve kendisinin önderliğinde onarım ve tamiri yapılan Sivas Ulu Camii haziresine defnedilmiştir. 
İsmail Hakkı Efendi (k.s)’nin büyük bir titizlilikle yetiştirdiği ve kendisinden sonra manevî yolunu takip eden Darendeli Es-Seyyid Osman Hulûsi Efendi, mürşidinin vefatına manzum bir tarih düşmüştür. İsmail Hakkı Efendi (k.s)’ nin kabir kitabesinde de yer alan manzume şöyledir:

Tarik-i Nakşibendî piri (ebcel) mürşid-i kâmil
Garîbullahî Hakkı gavs-i âzam Şeyh İsmail
Engin gönlünde yüce muradı hâsıl oldu
(Toprak) toprağa verildi
Hakk’a vâsıl oldu
        Vefatından sonra bu yolu Hulusi Efendi yürütmüştür.
Mürütlerinden sivasta yaşayan daha sonra İsdemirde Karayollarında Görev yapan Sakallı Ökkeş 1960 yıllarda Benim akrabam Orada Müdürken Birgün Nahiyelerin zenginleri Müdürüm bu Ökkeş le çok muhabbet ediyorsun diye sorar. Müdürde onda bazı haller var İsmail Hakkı Hazretlerinin talebesi diye söyler. Zenginlerden biri Benim dedemden bir hatıra bıçağını geçen sene kaybettim der hadi bulsun diye sorar. Gece Rüyasında Ökkeş efendiyi görür. Müdürüme başka soru bulamadınmı diye sorar git geçensene kavun yerken dutlu tarlada unuttun al der vatandaş uykudan uyanır derhal tarlaya gider bıçağı bulur. Müdürün yanında mahcup olup anlatır. (Hüseyin KARAÇAL)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder