14 Haziran 2019 Cuma

CİSMİN,RUHUN ,AZALARIN BOĞAZI

Hak Teala cisme boğaz verdiği gibi ruh'a da kendi hal ve şanlarına münasip birer boğaz verir. Ayrıca cismimizin her uzvunun da ayrı boğazları vardır ve bunlar o boğaz ile kendilerine mahsus gıdaları alırlar. Gözün gıdası görmek ve kulağın gıdası işitmektir. Hak Teala göze görücülük ve kulağa işiticilik vermezse onlar bu gıdalardan mahrum kalırlar. His gözünün ve kulağının altında ruhun gözleri ve kulağı vardır. Ruh gözü, his gözünün gördüğü suretlerden ibret alır,ve ruh kulağı da his kulağının işittiği sözlerden hikmet alır. Ruh gözünün gıdası "ibret" ve ruh kulağının gıdası da "hikmet"tir. Hak Teala bir ruh gözüne ve kulağına ibret ve hikmet alıcılık boğazı ihsan etmezse, onlar da bu gıdalardan mahrum kalırlar. Böyle kimseler yalnız cisim boğazı ile suret aleminde kalıp yerler içerler ve ilahi hakikatları idrak edemezler.
Hak Teala Ruhani boğazları, ancak bir kuluna güzel ahlak sahibi olduğu, aşağılık ahlaklardan temizlendiği vakit ihsan eder.
Hak Teala'nın sırlarını ruh kulağı ile duyanlar sükut içinde olurlar ve bunu nefsaniyette olan hayvanların önüne dökmezler...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder