15 Ağustos 2018 Çarşamba

KALP

"Gönül" kelimesi ile ifade edilen kalbindinde önemibüyüktür.,çünkü imanın ilk rüknü , kalp ile tasdiktir.Dil ileikrar bundan sonra gelmektedir.Tasavvufta kalptenmurat vücudumuzda yer alan ve kan pompalanmasını temin eden et parçası değildir.Ruhunlatifelerinden olan veruhlamüteradif olarak kullanılan yürektir.,gönüldür;her şeyin ortası, en ehemmiyetli ve can alıcı yerdir.
Zihni fonksiyonların yeri kalptir.
Tasavvufta kalp,ilahi hitabın mahalli, tecelli aynası, ilahi isim ve sıfatların en mükemmel şekilde tecelli ettiği yer olarak algılanmış vecesetteki yeri her insanın sol memesinini iki parmak altında bulunan çam kozalağı şeklinde , cismani kalbe verilen Rabbani latifenin adı olmuştur.Bu latife gerçekte insanın hakikatıdır.
Kalbini kontrol edemeyen kimse haraptır.Kalbinden şehvetisilen kimse affa mazhar olur.Bir kimse dinini korumak için bid'at ehliyle, kalbinikorumak için ise kadınlarla sohbet etmekten kaçınmalıdır.Allah Teala dünya ehlinin kalplerini gaflet ve vesvese, ariflerin kalplerini ise zikir ve ünsiyet mahalli kılmıştır.
Tasavvufun önemli kurallarından olan azyemek, az uyumak ve az konuşmaktır.Çünkü çok yemek, çok uyumak,çok konuşmak kalbi öldürür.Kalp nereye yönelirse diğeri perdelenir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder