19 Ağustos 2018 Pazar

İNSANI KORUMAK VE YAŞATMAK

Allah Teala, insan denilen varlığı , kusursuz bir şekilde ruh, beden ve nefs olarak Kendi suretinde yarattı.İnsanın tertip ve düzeninin bozulup çözülmesi ,Allah'ın dışında hiç kimsenin elinde değildir.
Allah'ın yarattıklarına sevgiveşefkat göstermek , onları Allah için adam öldürmekten daha iyidir.Hz.Davut Beyti mukaddes idefelarca tamir ettirip yeniden yaptırdı ve her defasında yıkıldı.Bu durumuYüce Allah'a şikayetedince ,O'ndan şucevabı aldı.
"Benim evim , kan döken bir insanın eliyle yapılmaz".Hz.Davud,"Ya Rabbi, benim insan öldürmem senin elinle olmadı mı_" deyince bu söze Allah şu karşılığı verdi:"Evet, ama onlar benim kullarım değiller miydi?"Bunun üzerine Hz.Davud:"Öyleyse Rabbim ,onun yapımını benim soyumdan gelen birisine ver" dedi. Allah teala da o binanın yapımını oğlu Hz.Süleyman'a verdi.
Bu olayda anlatılmak istenen, insana verilen değerdir.Şüphesiz insanı korumak ve yaşatmak , onuöldürüp yok etmekten çok daha üstün ve hayırlıdır.Bukonuda Kur'an da örnekler vardır:
"Eğer onlar barış isterlerse  sen de onlarla barış yap"(Enfal 8/61) buyurarak kendi düşmanlarının bile yaşamasına izin vermesi ve barışı, savaşa tercih etmiştir.
"Bir kötülüğün cezası ona benzer bir kötülüktür.Kim bağışlar ve barışı sağlarsa , onun mükafatı Allah'a aittir.DoğrusuAllah zalimleri sevmez."Şura 42/40 Bu ayetle "kısası" yasal kılmasına karşın, bir"fenalık" olarak nitelemiştir.
Alemlerde ez-Zahir ismi ile ortaya çıkan nevarsa, O'nun varlığıdır.Şu halde insanı koruyup gözeten kimse şüphesiz ki Hakk7ı gözetip korur.
Allah insanı Kendi suretinde ve Kendisi için yaratmıştır.Kendisi için yarattığı varlık üzerinde daha çok hak sahibi olan şüphesiz ki yine Kendisidir.Öyleyse kim barışı tercih edip affederse onun mükafatını vermek Allah'a düşer.Zira affetmek, Allah'a yakışan bir üstünlüktür.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder