30 Ağustos 2018 Perşembe

ASR NEDİR?

"asra yemin olsun ki.." diye başlar ASR suresi.Asr nedir? günlük yaşantımızda her yüz yıla bir asr denir.Aynı zamanda bir ömür, kırk yahut altmış yıl arasına ,ikindi vaktini de asr olarak tefsir ederler.Bu asrın özelliği nedir kiAllahTeala onun üzerine yemin etsin.
İşte her asırda bir insan-ıKamil gelir bu aleme ve o asrı tenvir eder(aydınlatır).Eğerinsanlar o insanı Kamili bulur(veya onun vekillerinden birini bulur)ona iman ederlerse hüsrandan kurtulurlar.Ve ancak ona iman ettikten sonra dır ki , işte o zaman amelleri salih olur.Salih amel işlerler.Allah'ı bildirecek, bulduracak delil, odur.Zira delilsiz Allah'a ermek muhalldir.Yasa da budur.Allah'ı öğrenmeden bilmeden nasıl amel salih olur, bilmediğin Allah'a nasıl ibadet edersin, hele salih ameli nasıl yaparsın.Efendimiz (sav)"İbadet; Allah'ı bilmek ve onu tevhid etmektir" buyurmuştur.İnsanı Kamil Şeyh Sadeddin Hamavi Hazretleri buyururlar ki;"Muhammed (a.s) den önceki dinlerde veli yoktu,veli ismi de yoktu.Allah'a yakın olan kişilere genel olarak peygamber derlerdi.Veli isme Muhammed dininde ortaya çıktı"
Mürşid irşad eden, yol gösteren, seni maksada götürendir.Bu bir güçtür,enrerjidir.O olmaz ise ,yol bilinmez-bulunmaz, yol yürünmez,mesafeler katedilmez.
Mürşid vazifeli kimsedir.Vazifesi  nedir? diye sorulacak soruya Niyazi Mısri hazretleri:
Sen seni bilmektir ancak pir'e ülfetten garaz
Noktayı fehmeylemektir ilm-i irfandan garaz.
der.Mürşid seni sana bildirir fitilini ateşler.Gözün açılıp müşahedeye başlarsın.Aşk senin bineğindir.Ona binen Hakk'a erer .
İnsanı insan yapan aşktır.Zira aşk insanın bütün gayriyatlarını yakar,yok eder, kalansa malum.Niyazi Mısri bununla alakalı buyurmuştur:
Zerrece aşk odu kimde olsa yakar varlığın
Aşk odu ister kim Hak'tan özge hiç var olmasın.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder