30 Ağustos 2018 Perşembe

ZAHİR/BATIN,ENE/ENEL HAKK BAHİSLERİ

Zatı Hak öyle bir gizli hazinedir ki,var olan her şey (evren ve içindekiler)O'ndan var olur, meydana çıkar.Var olup ortaya çıkan her nevar ise, onların kimisinde zulmet(Celal), kimisinde nur (Cemal) ortaya çıkar.
Mükevvenatta iğne ucu kadar Allahsız bir yer mevcud olmadığına göre , buvar olanlar nereden var olmuştur."Evel O'dur,ahir O'dur,zahirO'durbatın O'dur(Hadid 3)Varlık O olduğuna göre yaratma varmıdır? varsa nasıl vardır?
İbniArabi'ye göre seneden zayıf keşfen sahih olan bir kutsi hadis'e göre "Ben gizlibir hazine idim, bilinmekliğime muhabbet ettim ve halkı yarattım".İşteburada bahsedilen gizli hazine Allah'ın zatı,sıfatı ve efalidir.Yani sırrı tevhiddir.Besmelenin getirdiği mana budur.Allah kendisinden başka bir mevcud yaratmamıştır.Neyarattı ise kendisidir.Allah'sız bir yer olmadığına göre , her şey Allah'dan var olmaktadır.Evren ve içindekiler yok değildi var idi ancak ,görünmezlikte, bilinmezlikte idi.Hepsi de Allah'ın zatı ilminde mevcudidi.Allah bu ilminde mevcud olanları zuhura getirdi ve kendi o zuhura getirdiklerinin batınına geçti, batını oldu,Onun için Ehli hakikat bunu bildikleri için "Hak eşyanın batını ,eşya Hakk7ın zahiridir"demişlerdir.
Batından zuhire çıkış(zuhur) yaratmadır.Başlangıcı olmayanın sonu yoktur.Bu sırrı bilen ünlü mutasavvıf Ebu Turab Nesefi hazretleri:"Varlık yönünden hiçbir şeyin evveli, yokluk yönünden dehiçbir şeyin sonu yoktur"der.
Şebüsteri ise Gülşen-iraz isimli eserinde şu ifadeye yer verir:
Huda'dan gayrı mevcud yoktur el-Hak
Dilersen Hak de istersen Ene'l-Hak
Bu ifade bekabillah makamlarından makamı cem'in zevki imiş.Zira bu makam uluhiyyet makamıdır.Salik bu makamda Hak'dan başka bir şey görmez.Allah'ı gören Allah'dır.Bu bir sırrı ilahidir.Bu makam "Ene" makamıdır.Salikler bu makamda fazla bekletilmezler, fark makamına terakki ettirilirler.Zira bu makamın sonu darağacıdır.Söz buraya kadardır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder