19 Ağustos 2018 Pazar

ŞERİAT/TARİKAT/HAKİKAT/MARİFET

Şeriatın son noktası , tarikatın başlangıcıdır.Tarikatın son noktası ise hakiki tevhidin başlangıcıdır.Hakiki tevhidin sonuda marifetullahın başlangıcıdır.
ŞERİAT demek dini(şer7i9 hükümleri dil ile talim ve tahsil etmektir.
TARİKAT, şer'i hükümleri fiilen uygulamaktır.
HAKİKAT , Hz.Peygamber'in "Allahümme erinel eşya e kema hiye(Allahım bize eşyayı olduğu gibi göster) niyazı üzerine  eşyanın hakikatına izafetsiz olarak işin aslında olduğu gibi bilip insanın inanmasıdır.
MARİFET, Hz.Peygamberin "Men arafe nefsehu fekad arefe rabbehu"hadisi üzerine kendi nefsini bilmektir.Ancak irfaniyeyet kitapokumakla, talim ve tefhimle olamaz.
"Araftu rabbi bi-rabbi"(Rabbimi Rabbimle bildim)sözü gereğince Rab, Rab ile bilinir.Tarikate iradet "Vebtegu ileyhil vesilete(O'na yaklaşmaya vesile arayın Maide 5/35) emri üzerine , mürşid-i kamile muhtaçtır.
Ve irfan "La faile illallah", "la mevsufe ilallah", "la mevcude illallah" sırrı tahakkuk ederek,ilahimertebeleri zevk veşühud etmekle "Ve kullu men aleyha fan.Ve yebka vechu rabbike zul celali vel-ikram(Yeryüzünde bulunan her canlı yok olacak,ancak azamet ve ikram sahibi Rabbi'nin zatı baki kalacak.Rahman(55/26-27).ayeti kerimesi gereğince , masivanın basar ve basiretten yok edilip kaldırılmasıyla , mevcud olanın , gören ve görünenin, fail ve mutasarrıfın Hak Teala olduğunu görmekle hasıl olur.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder