25 Ağustos 2018 Cumartesi

PEEYGAMBERLER ZAMANININ EN AKILLI KİMSELERİDİR

Peygamberler, getirdikleri her türlü haber ve bilginin kaynağı Allah olduğu için , elbettezamanlarının en akıllı insanlarıydı.Onlar aklın kabul ettiğini kabul etmişler, ayrıca aklın kabul etmediği, anlamada çaresiz kaldığı  ve imkansız gördüğü bilgi veolayları inkar etmemişler ve bu tarz olayları, ilahi tecellinin sonuçları olarak kabul etmişlerdir.
Akıl ilahi tecellinin sonuçlarını gördüğünde hayretlere düşer.Bu durumda kul, Allah'ın kulu ise, aklı O'na havale eder.Ama teorik düşünce ve aklın kulu ise ,Allah7ı aklın anlayışı altına sokar.Ama bu durum kulundünyada yaşadığı sürece böyledir.Ahirette her şeyi açık seçik görüp anlayacaktır.
Arifler ise , dünya yaşamlarında ahiretle ilgilibilgilere sahiptirler.ki bu, kaçınılmaz şekilde böyledir. Ve onlar insanlar arasında gözlenmişlerdir.Bu gerçeği ancak kalb gözleri açık olanlar anlayabilir.Arifler bu dünyada ölmüş oldukları için(nefsini öldürmüş olduklarından) ilahi tecellileri bilecek şekilde yeniden dirilmişlerdir.Allah onların kalbleri üzerindeki perdeyi kaldırmıştır.Bu nedenle arifler insanların bilmediğini sbilir ve görmediklerini görürler.Bu ayrıcalık onlara Allah7ın armağanıdır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder